Uniós forrásból elkészült a hematológiai intézet sejtterápiás központja

0

Elkészült a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet sejtterápiás központja; az európai uniós támogatással megvalósuló programmal elindulhat a legkorszerűbb sejtterápiás eljárás, az úgynevezett CAR-T kezelés szakmai feltételeinek kialakítása, ami az egyes vérképzőszervi daganatos betegségek gyógyításában lesz eredményes.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a sejtterápiás központ keddi bemutatása előtti sajtótájékoztatón mérföldkőnek nevezte a programban megvalósuló fejlesztést. Mint mondta, olyan ellátást fognak tudni nyújtani az onkohematológia gyógyításban, ami világszínvonalú. Nem csupán egy innovatív új technológia bevezetéséről van szó, de komoly csapat- és szervezői munkát kellett megvalósítani az intézetben – tette hozzá az államtitkár, utalva a telepített high-tech eszközökre, amelyeknek a kezelését szintén meg kell tanulni.

Takács Péter kitért arra, hogy a halálozási adatokon belül a daganatos elváltozások miatti halálozást nézve Magyarország „nem áll fényesen”, de a diagnózistól a halálozásig eltelt időszak hossza megegyezik a legfejlettebb OECD-országokban mért idővel. Ez azt jelenti – mondta -, hogy a legmodernebb gyógyszereket a magyar betegeket is megkapják. Hozzátette: prevenciós területen kell nagyot lépni, ebben társadalom- és szemléletformálásra és paradigmaváltásra van szükség.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főigazgatója elmondta, az uniós pályázat célja olyan tudást hozni Magyarországra, ami már külföldön rendelkezésre áll és később ezt a tudást a gyógyítás szolgálatába állítani.

Ismertette: a CAR-T kezelés a sejtterápiát és az immunterápiát ötvöző innovatív eljárás, amely bizonyos hematológiai daganatos betegségek – így a gyermekkori akut limfoblasztos leukémia és a felnőttkori diffúz nagy B-sejtes limfóma kórképek – kezelésében eredményesen alkalmazható. Az eljárás során a kezelést végző szakemberek a beteg saját immunsejtjeit „alakítják át” daganatfelismerő és a daganat sejtet elpusztító tulajdonságokkal.

A kétéves program 1,3 milliárd forintból valósul meg és 2023. június végén zárul.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com