Milyen tünetek, panaszok utalhatnak cukorbetegségre?

0

Rutin szűrővizsgálat során laboratóriumban éhgyomorra mért (éhomi) 7,0 mmol/l fölötti vércukorérték, illetve étkezés után mért 11,0 mmol/l feletti érték esetén alapos a gyanú arra, hogy ön cukorbeteg. 

Amennyiben az ismételt vérvétel eredménye ezen értékek valamelyikét mutatja, akkor kimondható a cukorbetegség diagnózisa. Fontos tudni, hogy bár a jelenleg rendelkezésre álló vércukormérők mérési pontossága igen jó, a betegség diagnózisára nem használhatók. Erre kizárólag laboratóriumban elvégzett vizsgálat alkalmazható – írja a 2-es típusú cukorbetegség megállapításáról a Magyar Diabetes Társaság.

2-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet vagy nem termel elegendő mennyiségű inzulint, vagy a megtermelt inzulin hatása nem megfelelő, ezért a sejtekbe nem tud belépni a glukóz. Annak ellenére hogy a vér cukorszintje magas, a sejtek glukózellátása zavart szenved. Ennek következménye a változatlan étvágy melletti fogyás. Az általános gyengeség, fáradtság igen nagyfokú lehet.

A magas vércukorszint  következtében a vizeletben cukor jelenik meg. Ez gyakori, nagy mennyiségű vizelet ürítését eredményezi, ami főleg éjszaka, de nappal is panaszokat okozhat. A cukortartalmú vizelet hajlamosít húgyúti, nőgyógyászati fertőzésekre. A látásélesség megváltozik, hirtelen romlik a távollátás, és az is előfordulhat, hogy nem tud az eddigi szemüvegével olvasni. Belső feszültség, ok nélküli idegeskedés, akár zaklatott viselkedés is felléphet. A fertőzésekre való hajlam nő. Gyakoriak a nehezen gyógyuló légúti, húgyúti és bőrfertőzések. A végtagokon, főleg a lábfejen égő, bizsergő, zsibbadó érzés jelentkezhet.

Forrás: Magyar Diabetes Társaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com