Milyen társadalombiztosítási támogatás jár a gyógyászati segédeszközökre?

0

A gyógyászati segédeszközök nem vénykötelesek, ezért, aki gyógyászati segédeszközt akar vásárolni, csak akkor van szüksége vényre, ha lehetősége van azt társadalombiztosítási támogatással igénybe venni, illetve amennyiben a beteg jelzi, hogy egyedi támogatás iránti kérelmet kíván benyújtani a NEAK-hoz. Vény nélkül a termék teljes árát a vevő fizeti ki. 

A gyógyászati segédeszköz árához, javítási valamint kölcsönzési díjához nyújtott támogatás akkor vehető igénybe, amennyiben a gyógyászati segédeszközt a támogatással rendelésre jogosult orvos, a tb támogatással való rendelés szabályai szerint vényen rendeli, és a gyógyászati segédeszközt olyan forgalmazónál váltják ki, amely a NEAK-kal a támogatás elszámolására (úgynevezett vényelszámolási) szerződéssel rendelkezik.

A kötelező egészségbiztosítás keretében az Egészségbiztosítási Alapból nyújtott támogatások mértékét hatósági eljárás során a NEAK határozza meg. Ebben az esetben a fizetendő összeg (ár, javítási-, kölcsönzési díj) megoszlik a társadalombiztosítás és a beteg között, a beteg tehát nem a termék piaci árát (javítási-, kölcsönzési díját), hanem a közfinanszírozás alapjául elfogadott árnak a támogatás összegével csökkentett térítési díját fizeti ki a gyógyászati segédeszközt forgalmazónak.

A gyógyászati segédeszközök támogatására vonatkozó, a következők szerinti adatokat a NEAK folyamatosan, minden naptári hónap 20. napjáig tájékoztató jelleggel a honlapján közleményben teszi közzé. 

Forrás: NEAK

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com