Könnyítene az állam a külföldről érkező orvosok, gyógyszerészek foglalkoztatásán

0

Könnyebbé teszi a Magyarországra érkező orvosok, gyógyszerészek, ápolók foglalkoztatását az a törvénymódosító javaslatcsomag, ami most került fel az Országgyűlés honlapjára – írja a Telex. 

A javaslat előadója Csák János kulturális és innovációs miniszter, beterjesztője Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A tervezett főbb változtatások alapján eltörlik a nyelvvizsga-követelményt, és az egyetemek a jövőben maguk határozhatják meg, milyen nyelvtudást várnak el a hallgatóktól, és maguk szervezhetik meg az ehhez szükséges képzéseket és méréseket.

A javaslat – feltehetően az Ukrajnából érkező menekültekkel összefüggésben – megteremti a feltételeit annak, hogy a külföldről Magyarországra érkező orvos, fogorvos, gyógyszerész minél gyorsabban bekapcsolódjon a munkaerőhiányos magyar egészségügybe. Az ide érkező orvos, fogorvos, gyógyszerész először köteles egy évig felügyelet mellett dolgozni akkreditált egészségügyi szolgáltatónál. Hasonló szabályozás készül a középfokú végzettségű ápolókra is.

Az egyházi, a magán, a közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemeken megszűnik a 70 éves korhatár az oktatók és kutatók foglalkoztatására.

Teljes tartalom

Forrás: Telex

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com