Egérszimulátorokkal helyettesítik a kísérleti állatokat az Állatorvostudományi Egyetemen

0

A hazai felsőoktatásban egyedülálló oktatási segédeszközök érkeztek az Állatorvostudományi Egyetemre. A hat darab egérszimulátor a Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszékre került, ahol a másodéves hallgatók tesztelhették először élesben. Az állatorvos-képzésben a gyakorlati tapasztalat elengedhetetlen a szükséges készségek elsajátításához. Az oktatás jövőjének tekintett szimulátorok biztonságos környezetet biztosítanak, amelyben a hallgatók kockázatmentesen gyakorolhatnak, mielőtt valódi állatokkal kezdenek el dolgozni – írja az egyetem. 

„Az egérszimulátorok ára darabonként közel félmillió forint, Japánból érkeztek az egyetemre. Beszerzésüknek hála, éves szinten, az alapoktatásban körülbelül 60-80 egér, míg a posztgraduális oktatásban akár 150-200 élő egér nem kerül felhasználásra.” – tette hozzá Dr. Fodor Kinga a Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszék vezetője.

Ugyan a műegerek külsőre elnagyoltnak tűnhetnek, kialakításuknak hála ugyanolyan tapintási érzetet keltenek, mint élő társaik.

A szimulációs modellek kulcsfontosságúak a hallgatók számára a finom motoros készségek és az alapvető technikák begyakorlásában, fejlesztésében. Elsajátíthatók rajtuk az alapfogások, az állat megfelelő kézbe vétele, előkészítése a különböző beavatkozásokhoz. A farokban kialakított vérerek feltölthetők egy speciális művérkészítménnyel, mely valósághűen szimulálja a vérvétel folyamatát. Bemutatható és gyakorolható a nyelőcsőszonda használata, a műegerek feje és torka úgy került kidolgozása, hogy megfelelően imitálja a szonda gégefedőn való átcsúszásának érzetét. Magas minőségének köszönhetően egy-egy egérszimulátor hosszú évekig, akár egy évtizedig is alkalmazható, a tűszúrások miatt roncsolódó farokrész egyszerűen kipattintható és cserélhető.

Az egérszimulátorokkal először a másodéves hallgatók találkozhattak a Laborállat-tudomány és bioetika tantárgy keretein belül, mely alapvető elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt a kísérleti modellválasztáshoz, a laborállatok biológiájáról, genetikájáról, tartásukról és takarmányozásáról, a velük való bánásmód gyakorlatáról, az alternatív módszerekről és állatkíméleti-etikai tudnivalókról. Hamarosan új posztgraduális képzést is indít az Állatorvostudományi Egyetem, mely hiánypótló azon szakembereknek, akik kísérleti állatokkal találkoznak munkájuk során. A laborállat technikus, és a laborállat gondozó posztgarduális képzések tananyagának kidolgozása megtörtént, az akkreditációs, és egyéb engedélyeztetésifolyamatok lezajlása után kerülnek meghirdetésre.

Az Állatorvostudományi Egyetemen, a jövő szakembereinek képzése során kiemelt szempont az állatvédelem, melynek egy része az élő állatok felhasználásának csökkentése, illetve ahol lehetséges, szimulátorokra cserélése. Az orvosképzésben alkalmazott állatok a vonatkozó jogszabályok szerint kísérleti állatnak minősülnek, attól függetlenül, hogy fájdalommal nem járó, kizárólag oktatási demonstrációt szolgáló tevékenységben vesznek részt, így tartásukra szigorú szabályrendszer vonatkozik. Az egyetem állatházában a legmodernebb eszközökkel felszerelt kísérleti állatház biztosítja az ilyen egyedek jólétét. Búvóhellyel, fészekkel, játékokkal felszerelt ketreceikhez külön levegőztető- és a páratartalomra is figyelő rendszer van beépítve, mely SMS-ben értesíti az illetékest, ha bármilyen problémát észlel. Az állatok viselkedésén, szőrén egyértelműen látszik, hogy jól érzik magukat, legtöbbjük elöregedés miatt pusztul el.

Forrás: Állatorvostudományi Egyetemen

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com