Az orvosi kannabisz segíthet a migrénben

0

A kutatók szerint az orvosi kannabisz segíthet a migrénes fejfájásban szenvedők fájdalmainak és rohamainak csökkentésében – írja az otszonline.hu. 

Világszerte évente több mint 1 milliárd embernek van migrénes – a súlyos, visszatérő, gyakran egyéb tünetekkel kísért – fejfájása. A migrénes fejfájás globálisan a fogyatékosság második vezető oka

A migrént különböző típusú fájdalomcsillapítókkal kezeljük, amelyek mindegyike potenciális mellékhatásokkal jár. A súlyos fejfájással és migrénnel küzdők kétharmada mellékhatások miatt néha későn vagy egyáltalán nem is veszi be a felírt gyógyszereket. Az Arizonai Egyetem kutatói egy új közleményükben azt állítják: bizonyítékok támasztják alá az orvosi kannabisz hasznosságát a migrén kezelésére, az ugyanis csökkenti a migrén gyakoriságát, és csökkenti a migrénes rohamokhoz kapcsolódó hányingert és hányást. A szakértők egyetértenek abban, hogy az orvosi kannabisz használatának előnyei és hátrányai egyaránt vannak, és betekintést nyújtanak abba, hogy mit szeretnének látni a további kutatások során.

Hogyan segít az orvosi kannabisz?

A többségükben a központi idegrendszerben található kannabinoid fájdalomreceptorok az endokannabinoid rendszer elemei. A kannabisz, más néven marihuána kannabinoidokat tartalmaz. A kannabisz használatakor a szervezetbe jutó kannabinoidok a kannabinoid receptorokhoz kapcsolódva megváltoztatják azok hatását, s a kutatók szerint a migrénes betegeknél ez segít enyhíteni a migrén okozta fájdalmat.

A korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a kannabinoidok – az endokannabinoid rendszer bizonyos receptorainak befolyásolásával képesek a migrén gyakori másodlagos tüneteként jelentkező hányingert enyhíteni.

Teljes tartalom

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com