A bariátria akár 15-20 minőségi életévet is jelenthet a betegek számára

0
Első alkalommal rendeztek Bariátriai Sebészeti Konferenciát Budapesten. 
Ma már népbetegség és jelentős egészségi kockázattal jár a számottevő túlsúly és a kóros kövérség, ami az ízületi problémáktól a szív- és érrendszeri megbetegedéseken át a 2-es típusú cukorbetegségig számos szövődményt okozhat. A kórkép szakszerű kezelése a bariátriai sebészet módszereivel akár plusz 15-20 minőségi életévet is jelenthet a betegek számára. A témában az országban elsőként a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája rendezett konferenciát melynek egyik célkitűzése a bariátria önálló sebészeti szakterületként történő elismertetése, szakmai irányelveinek kidolgozása volt. A szakmai csoport törekvése továbbá, hogy metabolikus indok esetén a kezelés állami finanszírozású ellátási körbe tartozzon.

A túlsúly és kóros kövérség mai korjelenség: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 21. század egyik endémiájának, járványának nevezte. Magyarországon komoly népbetegségnek számít, az adatok szerint a felnőtt magyar lakosság mintegy 30 százaléka elhízott. Ezzel az Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland után Magyarország a negyedik helyen áll a világon a leginkább elhízott nemzetek listáján, Európában pedig az első helyen – – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg az első alkalommal megrendezett Bariátriai Sebészeti Konferenciát dr. Bánhidy Ferenc egyetemi tanár. A Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese elmondta, a becslések szerint a koronavírus-járvány idején hazánk lakossága átlagosan 3,5 kilogrammal lett súlyosabb – ennek ismeretében is nagyon fontos, hogy létrejöhetett a Semmelweis Egyetemen az a bariátriai munkacsoport, amely gyógyító munka mellett célul tűzte ki, hogy összefogja a terület szakembereit.

Dr. Merkel Keresztély sebész főorvos elmondta, hogy többlépcsős módszerrel léphetnek fel a kóros elhízás ellen: a diéták és a testmozgás a kiindulási alap, a következő lépcsőben gyógyszeres kezeléssel segíthetik elő a fogyást. Ezt követik az endoszkópos beavatkozások, a leghatásosabb eredményeket pedig kóros elhízás esetén bariátriai műtétekkel tudják elérni.

A sebészeti műtétet metabolikus betegségeknél, 2-es típusú cukorbetegnél már 30-as testtömegindextől (BMI), kóros kövérségnél, 35-40 BMI között szövődményekkel – cukorbetegség, magas vérnyomás, ízületi panaszok –, illetve 40-es BMI felett önállóan is ajánlják.  A felmérések szerint 40-es BMI felett a páciensek 90-95 százaléka önerőből – ide értjük a testmozgást, diétát, gyógyszeres kezelést – tartósan nem képesek lefogyni, sőt egy „jojó-effektussal” akár rosszabb állapotba is kerülhetnek.

A sebész főorvos úgy összegezte, aki kóros kövérségben szenved és nem fogy le, annak nagy eséllyel lesz cukorbetegsége, magas vérnyomása, keringési és ízületi problémái. Aki viszont 30-40 éves korban átesik egy bariátriai beavatkozáson15-20 értékes életévvel lehet gazdagabb.

A konferencián a szakemberek egyetértettek abban, hogy a fiatalkorban kialakult 2-es típusú cukorbetegség esetén szükség lenne a beavatkozás állami, társadalombiztosítás általi finanszírozására.

Forrás: Semmelweis Egyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com