Mesterséges intelligencia javítja a szívinfarktuson átesett nők személyre szabott kezelését

0

A szívinfarktus a nőkre sokkal végzetesebb lehet, mint a férfiakra. Az okokat az életkorban és a társuló betegségekben kell keresni, mert ezek a tényezők a nők esetében megnehezíti a kockázatértékelést. A Zürichi Egyetem kutatói kifejlesztettek egy mesterséges intelligencia alapú kockázatértékelési pontrendszert, ami javítja a szívinfarktuson átesett nők személyre szabott kezelését – írja az mkardio.hu. 

A szívinfarktus a világ egyik vezető haláloka, és a szívinfarktusban szenvedő nők halálozási aránya magasabb, mint a férfiaké. Ez már évtizedek óta aggasztja a kardiológusokat, és a lehetséges kezelések hatékonyságát csökkentő tényezőkről szakmai viták vannak az orvostudományban.

A probléma a tünetekkel kezdődik: szívinfarktus esetén a férfiak jellemzően a bal karjukba kisugárzó fájdalmat tapasztalnak, velük szemben viszont a nők jellemzően hasi fájdalmat éreznek, ami kisugárzik a hátukba, valamint émelygés és hányás is előfordulhat. Ezeket a tüneteket sajnos gyakran félreértelmezik a női páciensek és az egészségügyi személyzet is – és ez katasztrofális következményekkel járhat.

Thomas F. Lüscher, a Zürichi Egyetem Molekuláris Kardiológiai Központ professzorának kutatócsoportja, részletesen feltárta, hogy milyen szerepe van a biológiai nemnek a szívinfarktusban.

Valójában nőknél és férfiaknál jelentős eltérések vannak a betegség lefolyásában. A kutatásunkban kimutattuk, hogy szabályszerűen eltér a kórházi felvétel során nők és a férfiak kockázati profilja”

– magyarázta Lüscher professzor. Ha figyelmen kívül hagyjuk az életkort, valamint olyan már a kórházba kerüléskor is meglévő kockázati tényezőket, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség, akkor a szívinfarktusos nőknek magasabb a halálozási aránya, mint a férfi betegeknek.

A The Lancet című tekintélyes tudományos folyóiratban publikált tanulmányban a svájci és egyesült királyságbeli kutatók 420 781 olyan európai páciens orvosi adatait vizsgálták meg, akik a szívinfarktus leggyakoribb típusát kapták meg.

A tanulmányban kimutattuk, hogy a nők számára kevésbé pontosak a kezelések során jelenleg alkalmazott kockázati modellek, és ez hozzájárul a női páciensek félrekezeléséhez”

– fejtette ki Florian A. Wenzl a Zürichi Egyetem Molekuláris Kardiológiai Központjának munkatársa. „A legnagyobb európai betegadatbázison alkalmazott mesterséges intelligenciát igénybe vevő algoritmusok segítségével képesek voltunk felállítani egy vadonatúj mesterséges intelligencia alapú kockázati pontrendszert, amely figyelembe veszi a nemekre jellemző kockázati tényezők különbségeit a kiinduló kockázati profilban, és ráadásul mindkét nem esetében javítja a halálozás előrejelzésének a pontosságát” – magyarázta Wenzl.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com