Bemutatkozott az új gerincsebészeti robot Magyarországon is

0

2022. szeptember 2-3.-án Mátrafüreden megrendezett Magyar Gerincgyógyászati Társaság 2022. évi Tudományos Ülésének fő eseménye volt az új gerincsebészeti robot bemutatkozása Magyarországon. 

A szakma először találkozott a Medtronic által forgalmazott gerincsebészeti Mazor robottal, mely egyedülálló fejlesztésként, sebészeti műszerek és gerincimplantátumok precíz pozícionálására szolgál általános gerincműtétek során, valamint navigációs technológiája által, lehetővé teszi a sebész számára, hogy pontosan kövesse a műtéti eszközök helyét a beavatkozás alatt, jelentősen csökkentve az operációs időt, az esetleges komplikációkat és kizárva a gerincvelő sérülésének esélyét.

A gerincsebészet területét érintő robotizálás technológiája a világ országaiban egyre népszerűbb, a Mazor robotrendszerből már négyszázat használnak a világban, az egyedülálló technológiával végzett műtétek száma éves szinten megközelíti a 40 000-t.

A Tudományos Ülésen a rendszer mindennapos használatáról Dr. Denis Rappert német sebészorvos osztotta meg tapasztalatait, valamint külön workshopok keretében ismertette és szemléltette a tervező programot és a robotot a résztvevő gerincsebészeti szakembereknek.

A gerincsebészeti centrumok orvosszakmai tudásbázisa és tapasztalata kiváló alapot teremt olyan képzési központok (Center of Excellence) kialakításához, melyek hazai, és a környező országokban is segítenek a technológiai áttörést jelentő robotsebészet bevezetésében és fejlesztésében. A legsúlyosabb gerincsérültek régiós hazai ellátásának betegbiztonsága növelhető, továbbá a régióban a degeneratív és gerincdaganatos betegségek legmodernebb sebészeti ellátása honosítható meg, és az így szerzett tudás továbbadása válna lehetővé Magyarországon szervezett képzések keretein belül.

A MEDTRONIC világszínvonalú innovatív technológiájának alkalmazása óriási lépés lehet a magyar betegellátás minőségének és hatékonyságának, valamint eredményességének javításában, melyhez a cég teljes körű szakmai támogatást és képzést nyújt.

A Mazor X Stealth Edition™ rendszer a Stealth™ software technológiát foglalja a Mazor X™ robot-asszisztált sebészeti platformba. A Mazor X Stealth Edition™ robotvezérelt rendszer sebészeti műszerek és gerincimplantátumok precíz pozícionálására szolgál általános gerincműtétek során a Stealth navigáció pedig egy sebészeti navigációs technológia, mely lehetővé teszi a sebész számára, hogy pontosan kövesse a műtéti eszközök helyét a beavatkozás alatt.

Ennek eredménye a műtéti munkafolyamatok kiszámíthatósága és rugalmassága a valós idejű képi irányítás (image guidance), vizualizáció és az interaktív 3D-s tervezési és információs rendszerek által támogatott navigáció révén.

A számítógépes műtéti tervezés, a gerinc anatómiájának 3D-s elemzése, a robotvezérlés és az élő-navigációs visszacsatolás (feedback) garantálja a legmagasabb fokú precíziót és betegbiztonságot a sebészeti beavatkozás folyamán, és nagy mértékben csökkenti a revízió szükségességét.

A Mazor X SE egyedülálló fejlesztése az adott anatómiához legjobban illeszkedő, precíz tervezést, pontos navigált implantátum behelyezést tesz lehetővé, biztosítva a betegbiztonságot (kizárva a gerincvelő sérülésének esélyét), valamint a hatékony időfelhasználást.

Az egyedülálló új technológia első alkalmazása Magyarországon és a régióban új nemzetközi lehetőségeket nyithat nem csak a robotika az egészségügyben, mint új eljárás, hanem az oktatás területén is a gerincsebészeti központokban.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com