Az otthoni reggeli jobb pszichoszociális egészséget eredményezhet a gyermekeknek

0
Egy új spanyol tanulmány a Frontiers of Nutrition szaklap 08. 23-i számában kimutatta, hogy az otthoni, kiegyensúlyozott reggeli jobb pszichoszociális egészséget eredményezhet a gyermekek és serdülők körében – írja a Magyar Orvosi Kamara. 
Az eredmények arra utalnak, hogy a reggeli kihagyása vagy házon kívüli elfogyasztása a fizikai és mentális egészségügyi problémák magasabb kockázatával járt együtt.
A pszichoszociális egészség az érzelmi, szociális és fizikai jólét leírására használt kifejezés. Ez magában foglalja a pszichológiai, valamint a szociális és kollektív jóllétet.
Az új tanulmányban 3772 spanyolországi gyermek és tinédzser pszichoszociális egészségét mérték az Erősségek és Nehézségek Kérdőív (SDQ) segítségével, 5 alskálával:
  • érzelmi problémák
  • magatartási problémák
  • hiperaktivitás
  • kortársakkal való problémák
  • szociábilis viselkedés
A résztvevőket minden területen pontozták. A reggeli étkezési szokásokat, például a helyszínt és az ételválasztást szintén pontozták.
A reggeli kihagyása és a pszichoszociális egészségügyi problémák közötti összefüggést már korábban leírták a szakirodalomban. Az a tény azonban, hogy a házon kívül elfogyaztott reggeli nagyobb pszichoszociális egészségügyi problémákkal társulhat, e tanulmány új eredménye.
Egyes élelmiszercsoportok, például tejtermékek vagy gabonafélék kihagyása nagyobb pszichoszociális egészségügyi problémákkal járt együtt, míg mások (például a feldolgozott húsok) negligálása alacsonyabb pszichoszociális problémákkal szövődött.
Az eredmények arra utalnak, hogy fontos, hogy a reggelit – ha lehetséges – otthon fogyasszuk, beleértve bizonyos ételeket (például tejtermékeket, gabonaféléket), míg másokat (pl. feldolgozott húsokat) minimalizáljunk.
Forrás: MOK 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com