A szívtranszplantált beteg útja – Betegedukációs kisfilm a szívtranszplantációban érintett betegek részére

0
Betegedukációs kisfilmet készített a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai által indított Új szívben Ép lélek Program csapata a szívtranszplantációban érintett betegek útjáról a telefonon érkező szívtranszplantációs riadótól kezdve egészen a kórházból való távozásig. A beavatkozásra váró érintett szemszögéből forgatott film a folyamat főbb állomásain vezet végig, miközben az orvosi tájékoztatás mellett a már transzplantált betegtársak is feltárják az egyes pontokhoz kapcsolódó gondolataikat, érzéseiket, megéléseiket, ami sokat segít az új szívre várók aggodalmainak, szorongásainak csökkentésében, mentális állapotuk javításában, elősegítve ezzel is a gyógyulást.

Szívtranszplantált betegek is megszólalnak a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai által indított Új szívben Ép lélek Program betegedukációs kisfilmjében, amely vizuálisan vezeti végig az érintetteket a rájuk váró úton. A kisfilm bemutatja, mire számíthatnak attól a pillanattól kezdve, hogy megcsörren a telefonjuk és a koordinátor közli: rendelkezésre áll a beültetésre alkalmas szív. A folyamat ilyen részletes ismertetése komoly támogatás a felkészülésben, többek között azért is, mert az ország 5 fő, referáló  szívelégtelenség centrumában gondozott betegek nagy része nem részesült kezelésben Magyarország felnőtt szívtranszplantációs centrumában, így majdhogynem teljesen ismeretlen számukra a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika épülete.

A beteg szemszögéből forgatott film segítségével viszont már idejekorán bejuthatnak azokba a terekbe – folyosókra, előkészítőkbe, műtőbe, osztályra, betegszobákba – ahova a transzplantáció kapcsán ténylegesen kerülnek majd, ez pedig önmagában csökkentheti a szorongást – magyarázta honlapunknak a program egyik kezdeményezője, dr. Assabiny Alexandra, a Semmelweis Egyetem Klinikájának kardiológus szakorvosjelöltje.

Az új szívre várók és hozzátartozóik nemcsak az egyes állomásokról és az ott rájuk váró beavatkozásokról tájékozódhatnak előre az orvosi narráció segítségével, hanem az olyan, bennük felmerülő kérdésekre is választ kaphatnak, mint hogy mire számítsanak a műtét utáni ébredésnél, vagy milyen érzés levegőt venni a lélegeztetőgép segítségével. A műtéten már átesett sorstársak saját szavaikkal mesélik el az út egyes állomásaihoz kapcsolódó megéléseiket, gondolataikat, érzéseiket.

Így a beavatkozás előtt állók ráláthatnak arra, hogy a folyamatot kísérő lelki mozzanatok spektruma nagyon színes és tág, mi pedig igyekszünk azt hangsúlyozni, hogy ez a tág spektrum mind elfogadható

– mondta dr. Assabiny Alexandra.  A kisfilm júliusban, a Szív a szívért Alapítvány Szegedi Orvos-beteg Találkozóján debütált, ami az Új Szívben Ép Lélek Program YouTube csatornáján és a Klinika honlapján tekinthető meg.

Új szívben Ép lélek Program 

A betegedukációs kisfilm a napi, betegágy melletti pszichés ellátás biztosítása mellett már a harmadik projektje a Városmajori Klinikán 2019-ben indított Új szívben Ép lélek Programnak, amelyet a szívtranszplantáltak és hozzátartozóik pszichés támogatására indított útjára a mentális ellátást nyújtó team. A program mentálhigiénés szemlélettel egészíti ki a transzplantációs folyamatot, ami a nehezítő mentális, pszichoszociális tényezők gondozásával segíti a műtét körüli időszak elviselését, enyhíti a gyógyulást, együttműködést esetlegesen megnehezítő lelki terheket. A pszichoszociális faktorok hatással vannak a várólista túlélésre, a felépülési időre. A cél minden esetben olyan, személyre szabott támogatást nyújtani, ami e nehéz, megterhelő időszakon való túljutást segíti – fejtette ki dr. Assabiny. A program keretein belül eddig több mint 200 szív- és érrendszeri beteg kapott az intézeti ellátás keretein belül pszichés támogatást a pszichológusoktól.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com