Önkéntes és anonim kérdőív kitöltésére kérik az idős családtagot gondozókat

0
Hazánkban mintegy félmillióan gondoznak családon belül idős, beteg hozzátartozót. A családtagok kiégésének megelőzésére és a munkaerőpiacon tartásuk támogatására indított önkéntes és anonim kutatást a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézete. Az érintetteket arra kérik, szeptember 30-ig a kérdőív kitöltésével segítsék a kutatást. 

„Családi gondozók kiégés-prevenciója, munkaerőpiacon tartása pandémia és poszt-pandémia idején” címmel kezdett vizsgálatba a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézete az MTA Poszt-COVID jelenségek kutatására irányuló pályázati támogatás segítésével. A kérdőíves kutatás részeként a szakemberek azt kérik azoktól, akik idős családtagot gondoznak vagy ezt a feladatot korábban látták el, hogy idézzék fel a gondozási időszak tapasztalatait és osszák meg ezt annak érdekében, hogy a gondozók helyzetéről valós képet kaphassanak a szakemberek.

Az idős hozzátartók gondozását felvállalók helyzetét nemzetközi szinten évtizedek óta vizsgálják, hazánkban a családi gondozók számát 4-500 ezer főre becsülik. A leterheltségüket mérő 2019-es hazai kutatásunk jelentős gondozási terheket igazolt és megerősítette, hogy az érintettek munkaerőpiaci helyzetének feltárására további vizsgálat szükséges

– ismertette dr. Leleszi-Tróbert Anett Mária mentálhigiénés szakember.

A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének egyetemi adjunktusa hozzátette 2020-ban a COVID-19 idején folytatták a kutatást, és azt látták, hogy a pandémia jelentős negatív hatást gyakorolt a gondozási folyamatra.

„Jelenlegi kutatásunkban vizsgáljuk a gondozói szerep és a munkaerőpiaci részvétel összefüggéseit, különös tekintettel a pandémiára. Az online elérhető és kitölthető nyomtatványban rákérdezünk egyebek mellett a gondozási helyzetre, a munkahelyi munkavégzésre és a koronavírus járvány hatásaira a gondozás és munkavégzés terén. A kérdésekre nincsenek jó vagy rossz válaszok, minden visszajelzés hozzájárul kutatásunk sikeréhez. Munkánk célja, hogy feltárjuk az idős családtagot gondozók problémáit, és előmozdítsuk helyzetük javítását” – összegezte a mentálhigiénés szakember.

Az önkéntes és anonim kérdőív kitöltése körülbelül 20-25 percet vesz igénybe. Az online kérdőívet kitöltők nem beazonosíthatók. Az adatokat a kutatók bizalmasan kezelik és csak összesítve hozzák nyilvánosságra.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com