A hallássérültek nagy része az olcsóbb, tb-támogatott hallókészüléket hordja

0

A Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért sokszor tapasztalja, hogy ügyfeleik a hallókészülékek esetében az olcsóbb, tb-támogatott készüléket választják, mert nem tudják kifizetni a drágábbat.

Munka-kör Alapítvány a Hallássérültekért közleménye

Ezáltal nem tudnak hozzáférni a legújabb technológiákhoz, és sokkal rosszabb lesz a munkaerőpiaci helyzetük. A kiegészítő, kommunikációt segítő műszaki eszközök, mint pl. rádió adó-vevők, fejhallgatók vagy fényjelzők pedig általában egyáltalán nem támogatottak, ezért az alacsonyabb társadalmi státuszban élő hallássérültek számára eleve hozzáférhetetlenek. Ezért foglalkozik a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért pl. siket szülők által használható babasírás-érzékelők ingyenes kölcsönzésével is.

Ügyfeleink és a nálunk dolgozó kollégáik számos segédeszközt használnak a mindennapokban; nagy részük a hallásproblémái miatt hallókészüléket hord. Ezzel kapcsolatban már több alkalommal kifejtettük aggodalmunkat, hogy a mai kornak megfelelő technológiájú, nem-támogatott eszközöknek az elérhetősége az érintettek nagy része számára anyagi és munkaerőpiaci helyzetük miatt szinte nulla.

A segédeszközök beszerzése után, a hétköznapi használat során is felmerülnek fenntartási költségek. Ezek az eszközök elemmel működnek vagy feltölthetők, tehát energiát igényelnek, és a szervizelés-javítás is súlyos anyagi terheket ró a hallássérült személyekre. Ezen kívül vannak olyan kollégáink is, akik csak távmunkában tudnak hozzánk csatlakozni az állapotuk miatt, ők otthonaikban használnak segédeszközöket.

Forrás: OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com