Ügyeleti rend az egészségügyi ellátásban július 1-jén

0

Július 1-je Semmelweis-nap, amely az egészségügyben dolgozók számára munkaszüneti nap. Ezen a napon zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók, valamint szünetel a Nemzeti Népegészségügyi Központban az Anonim AIDS szűrés Tanácsadás is. Július 1-jén pénteken, a gyógyszertárak többsége is zárva lesz.

A folyamatos egészségügyi ellátás érdekében az egészségügyi szolgáltatók a sürgős esetek ellátását az ügyeleti rend szerint biztosítják. Ez vonatkozik a háziorvosi és a kórházi ellátásra is. A háziorvosi rendelők betegforgalmi bejáratánál, jól látható helyen fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

A gyógyszerellátás a legtöbb településen szintén ügyeleti rend szerint biztosított. Az ügyeleti, vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról (az adott településre, vagy megyénként akár kilistázva) az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni: ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso/

A gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a szolgálati rendet, elérhetőséget, valamint a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó, vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, készenlét kezdő és befejező időpontját, továbbá a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

Az év minden napján, 24 órában működő Egészségügyi Toxikológiai Szolgálat munkaszüneti napon is hívható, ha mérgezés gyanúja merül fel. Az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálató a 06-80-20-11-99-es, ingyenes, zöld számon érhető el, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.

Egészségügyi és egyészségügyet érintő kérdésekben hiteles tájékoztatást nyújt az év bármely napján 0-24 órában hívható Egészségvonal, amely munkaszüneti napon továbbra is a lakosság rendelkezésére áll. Az Egészségvonal contact center munkatársai az ingyenes, 1812-es zöld számon várják a hívásokat.

Forrás: NNK

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com