Obezitológiai tanszék létesül a Pécsi Tudományegyetemen

0

Obezitológiai tanszék létesül a PTE-n, a Szent Imre Kórházban pedig már kialakítottak olyan kórtermeket, műtőket, amelyek akár az extrémen elhízott betegek ellátására is alkalmasak.

Hazánkban népbetegségnek számít a túlsúly és az elhízás, mivel a felnőtt lakosság mintegy 60 százalékát érinti. A koronavírus-járvány még inkább rontott a statisztikán, az elmúlt két évben a magyarok testsúlya átlagosan 4-5 kilóval gyarapodott – írja a weborvos.hu cikkére hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem.

„Sokan a strandszezon idején próbálják a súlyfelesleget leadni villámdiétákkal, a drasztikus tápanyagmegvonás azonban számos egészségügyi kockázattal járhat” – nyilatkozta dr. Bedros J. Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója, a Pécsi Tudományegyetem oktatója és obezitológiai tanszékének megalapítója.

A New England Journal of Medicine-ben a hónapban publikált tanulmány szerint a cukorbetegség kezelésére alkalmazott tirzepatid segített az elhízott embereknek testsúlyuk ötödét leadni. A tirzepatid jelenleg még csak az Egyesült Államokban van forgalomban, eddig a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére kapta meg az engedélyt. Várható azonban, hogy az elhízás kezelésére is forgalomba kerülhet.

Ez egy kettős hatású szer, olyan bélhormonokat utánoznak a hatóanyagai, amelyek fokozzák a teltségérzést, csökkentik az éhséget, azaz kevesebbel is jóllakunk. Ehhez hasonló a már kapható liraglutid, amely már nemcsak 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, hanem elhízásban is alkalmazható, igaz, nagyobb adagban. Az elhízás kezelésére szolgál még két, tabletta formában elérhető gyógyszer, amely szintén alkalmas a testtömeg csökkentésére – derül ki a cikkből.

Dr. Bedros J. Róbert elmondja azt is, hogy az önálló tanszék létrehozásának ötlete már sok évvel ezelőtt megfogalmazódott benne, mivel negyedszázada foglalkozik a szakterülettel. A tanszék a Dél-budai Centrumkórház – Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban működik majd, miközben szervezeti szempontból a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának része lesz, ahol dr. Bajnok László professzor már úttörő munkát végzett az obezitológia területén.

Erre készülve budapesti kórházukban korábban kialakítottak olyan kórtermeket, műtőket, amelyek akár az extrémen elhízott betegek ellátására is alkalmasak, 300 kilóval is terhelhető ágyakkal, emelőkkel. A licencképzésben a már szakvizsgával rendelkezők vehetnek részt, ezek közé tartozik a belgyógyászat, a kardiológia, az endokrinológia vagy a gyermekgyógyászat.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com