Hatalmas fejlesztés előtt a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium

0

Hatalmas fejlesztés előtt áll a PTE Virológiai Nemzeti Laboratóriuma. Egy nemrég elnyert uniós pályázatnak és a több mint 1,2 milliárd forintnyi támogatásnak köszönhetően nőhet kutatás-fejlesztési tevékenységük és teljesítményük is, továbbá szélesedhet a hazai és nemzetközi szintű kutatási hálózatokban való részvételük – írja a Pécsi Tudományegyetem. 

A fertőző betegségek világméretű terjedése komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent minden nemzet számára. A lokális problémák megoldása mellett minden esetben közös nemzeti és nemzetközi összefogás szükséges. Az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb számban jelentek és erősödtek meg az új fertőző betegségek, amik jelentős társadalmi fenyegetést hordoznak.

A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának elsődleges kutatási területe az állatokról emberekre terjedő, úgynevezett virális zoonózisok vizsgálata. Ezek a kórokozók a legtöbb esetben súlyos, akár halálos kimenetelű fertőzéseket is képesek okozni, éppen ezért a vizsgálatok igen magas szakmai kompetenciát és megfelelő laboratóriumi infrastruktúrát igényelnek.

A pályázatban érintett, komplex virológiai kutatási egység egyedüli hazánkban, hiszen minden biológiai biztonsági szintű laboratóriumi facilitással rendelkezik. Ennek megfelelően lehetőség van a 2-es (BSL-2), 3-as (BSL-3), valamint egyetlen egyetemi fenntartású laboratóriumként a 4-es biológiai biztonsági szintű (BSL-4) laboratóriumi tevékenység elvégzésére is.

Az elnyert 1.252.000.000 forintnyi vissza nem térítendő, európai uniós támogatás lehetővé teszi, hogy a szakemberek kiemelkedő munkát végezzenek az új, felbukkanó fertőző betegségek felderítése kapcsán, valamint vizsgálják a 3-as és 4-es rizikócsoportba tartozó vírusokat is, BSL3-as és BSL4-es laboratóriumi körülmények között. A pályázat lehetővé teszi egy nemzetközi szintű BSL-3-as és BSL-4-es oktató- és képzőcentrum létrehozását is, ami fontos szerepet játszik majd az utánpótlás-nevelésben.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com