Több mint 1,5 millió idült vesebeteg van ma Magyarországon

0

Több mint 1,5 millió idült vesebeteg van ma Magyarországon, nem beszélve az akut, heveny vesekárosodottakról. A szakma képviselői szerint ez a szám folyamatosan emelkedik, a lakosság egyhatodánál pedig rejtve marad a probléma. A Magyar Nephrológiai Társaság Pécsett rendezett, XXXVII. nagygyűlésén erről a jelentős népegészségügyi problémáról tárgyalnak a szakemberek és a társszakmák képviselői, egyben bemutatják a diagnózisra és a kezelésre vonatkozó legújabb irányelveket.

Mint dr. Wittmann István professzor, a Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai, Diabetológiai Centrum igazgatója elmondta, nagy az érdeklődés a társszakmák köréből, látják a háziorvosok és a belgyógyászok, hogy ez a betegség sok területét érinti a medicinának. Hangsúlyozta, hogy az idült vesebetegek zöme a cukorbetegek és a magas vérnyomással küzdők köréből kerül ki.

A tanácskozáson kiderült, hogy a Baranya megyében lévő krónikus vesebetegek aránya 14,8 százalék. Ezt abból a felmérésből tudták meg, amit a PTE és az AstraZeneca hazai leányvállalatának együttműködésében végeztek a közelmúltban.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com