Megérkezett Spanyolországba a majomhimlő kezelésére használt készítmény első adagja

0

Megérkezett Spanyolországba a majomhimlő kezelésére használt Tecovirimat nevű vírusellenes készítmény első adagja, amely az uniós központi beszerzésből származik – jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter a parlament egészségügyi bizottságának csütörtöki ülésén Madridban.

A tárcavezető nem részletezte a beérkezett mennyiséget, de hangsúlyozta, hogy az antivirális szert elsősorban azoknál a betegeknél fogják alkalmazni, akiknél a kór súlyos tüneteket okoz.

Mint mondta, az uniós Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálási Hatóságon (HERA) keresztül “hamarosan” 200 adag érkezik az Imvanex nevű feketehimlő elleni védőoltásból, amelyet a tapasztalatok szerint eredményesen alkalmaznak a majomhimlő esetében is.

Ismertetése szerint már 156-ra emelkedett a Spanyolországban igazolt fertőzések száma, a legtöbb fertőzöttet a fővárost is magában foglaló madridi autonóm tartományban azonosították. A legtöbb esetet, 139-et, ebben a régióban diagnosztizálták. Az eddig azonosított fertőzések mindegyike enyhe lefolyású. A madridi tartományi kormány korábbi tájékoztatása szerint a fertőzések többsége az egyik fővárosi szaunához kapcsolható, amelyet már be is zártak a hatóságok.

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartozik. Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal magas fokú védelmet nyújtanak ellene.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com