A pszichiátriai ellátás egyre kevésbé szorul a kórházi ellátásra

0

Tovább rontotta az egyébként is hiányos hazai pszichiátriai ellátást a koronavírus-járvány – mondta az InfoRádiónak a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) elnöke. Szekeres György hozzátette, a pszichiátriai ellátás ma már elsősorban járóbeteg-ellátást igényel, és fontos, hogy meglegyenek országszerte az alapellátási szintek.

Szekeres György január végén vette át új stábbal az MPT irányítását. Az egyik legfontosabbnak a lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) emlékmúzeumának ápolását nevezte. Ehhez kapcsolódó kérdésre azt is elmondta, hogy egy új országos központ létrehozására is szükség volna a 2007-ben bezárt OPNI helyett.

„A magyar egészségügyi ellátás újrastrukturálásán belül a pszichiátriai ellátás átgondolása mind a járó-, mind a fekvőbeteg-ellátás tekintetében terítéken van. Társaságunk aktívan igyekszik a döntéshozóknak megfelelő szakmai anyaggal a segítségére lenni. Jól dokumentált kutatások annak, hogy az ide befektetett erőforrás, pénz, munka busásan megtérül a lakosság általános egészségének, munkaképességének javítása, megőrzése által. Jelenleg is van egyébként az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, ami jogutódja az OPNI-nak” – mondta az elnök.
„Az elmúlt évtizedekben megfigyelhető, hogy a pszichiátriai ellátás egyre kevésbé szorul a kórházi ellátásra. Nyilván megvannak bizonyos típusú kórképek, amik az adott stádiumban föltétlenül igényelnek kórházi ellátást, de az igazából nagy tömegeket érintő hangulati problémák, szorongásos problémák és egyebek, így az utóbbi időben a Covid hatására megemelkedő hangulatzavarok nem kórházi fekvőbeteg-ellátási kapacitást, hanem járóbeteg-ellátást igényel. A nemzetközi trendekkel összhangban a mi tervünk is az, hogy meglegyenek az embereknek a lakóhely közelében elérhető alapellátási szintek” – fejtette ki.

Teljes tartalom és hanganyag

Forrás: InfoRádió

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com