Otthon maradhatnak a fájdalmas menstruációval küszködő spanyol nők

0

Három, indokolt esetben pedig akár öt napot is otthon maradhatnak a fájdalmas menstruációval küszködő spanyol nők, ha a törvénytervezet hatályba lép – írja az Infostart. 

Európában elsőként vezethetik be a lehetőséget, amennyiben valóban törvény lesz az egyelőre még kidolgozás alatt álló, a médiában kiszivárgott tervezetből. A világon alig néhány ország van, ami hasonló módon ismeri el azt, hogy a menstruáció nagyon megnehezítheti a nők életét.

Azon médiaforrások szerint, amelyek látták a készülő tervezetet, az a jövő héten kerül a spanyol kabinet elé. Hírek szerint orvosi igazolás mellett három napnyi szabadságra lennének jogosultak azok, akiknél a menstruáció fájdalmakkal jár, amit ideiglenesen öt napra is fel lehetne emelni abban az esetben, ha kifejezetten erős, az érintett nőket szinte munkaképtelenné tevő a fájdalom mértéke. Az enyhe diszkomfortot tapasztalók számára nem járna a szabadnap a BBC cikke szerint.
A törvényjavaslat egy szélesebb körű, a reproduktív egészséggel kapcsolatosa reform része, ami az ország abortuszszabályozásán is változtathat.
Bizonyos higiéniai termékek áfáját is eltörölhetik ennek keretében, illetve egyes intézményekben – például iskolákban és börtönükben – ingyenesen tennék hozzáférhetővé a menstruáció ideje alatt használható termékeket.
Forrás: Infostart 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com