Ne nyúljunk azonnal szteroidokhoz és gyulladáscsökkentő gyógyszerekhez!

0

Egy új tanulmány óva int attól, hogy a derékfájást azonnal szteroid-  és nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kezeljük – írja az Orvostovábbképző Szemle Online. 

Jeffrey Mogil (McGill University) és munkatársai a Science Translational Medicine-ben megjelent tanulmányukban arra hívják fel a figyelmet, hogy a testmozgás és más nem gyógyszeres terápiák hatástalansága esetén ne nyúljunk azonnal a szteroidokhoz és gyulladáscsökkentő gyógyszerekhez, például az ibuprofénhez a derékfájdalom enyhítésére. Bár ezek a gyógyszerek enyhítik az akut fájdalmat, de valójában növelhetik a krónikus fájdalom kialakulásának esélyét.  A gyulladás a fájdalmat okozó sérülésből való felépülés normális része, a gyulladás gátlása nehezebben kezelhető krónikus fájdalmat eredményezhet, a rövid távú megoldás tehát hosszabb távú problémákhoz vezethet.

A kutatók a derékfájást vizsgálták, amely a CDC szerint az Egyesült Államokban élő felnőttek 25%-át érinti. A megkérdezettek egynegyede nyilatkozott úgy, hogy tapasztalt – négy hétnél rövidebb ideig tartó akut, vagy 12 hétnél tovább tartó krónikus – derékfájdalmat a megelőző három hónap során.

Vérminták vizsgálatával azt találták, hogy azoknál az embereknél, akiknél a derékfájás megszűnt, erős gyulladásos folyamat zajlott, magas volt ugyanis a szervezet fertőzések elleni küzdelemében részvevő fehérvérsejtjeinek a neutrofiloknak a száma. A neutrofilok uralják a gyulladás korai stádiumát, és előkészítik a szövetkárosodás helyreállítását. A gyulladás okkal történik, és úgy tűnik, nem célszerű ebbe a folyamatba beleavatkozni.

A kutatócsoport megállapította, hogy a neutrofilok blokkolása egerekben akár 10-szeresére is meghosszabbította a fájdalom időtartamát, csakúgy, mint az állatoknak adott nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek és szteroidok.

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com