Mennyit költünk vitaminra, antihisztaminra és orrspray-re?

0

Nem csitul az érdeklődés a vitamin és ízületvédő készítmények iránt, pedig van olyan termék, ami egy év alatt 70 százalékkal drágult – írja a Világgazdaság. 

Március végéig már több mint 230 ezer doboz vényköteles orrspray-t vásároltak az allergiások összesen 478 millió forint értékben, és valamivel több mint 431 ezer doboz receptköteles antihisztamint váltottak ki a gyógyszertárakban, utóbbiért 413 millió forintnál is többet fizettek márciusig – derül ki a Hiflylabs Zrt. VG-nek elküldött adataiból.

Az allergiás orrspray és antihisztamin eladások a nyári időszakban tetőznek – mondta Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője. Persze ez az utóbbi két évben nem így volt, mert a koronavírus-járvány miatt a betegek a gyógyszereket már az allergiaszezont megelőző hónapokban felhalmozták. Hozzátette: a következő hónapokban az allergiaszezon erősödése miatt a forgalombővülés várható az orrspray-k és az antihisztaminok csoportjában is.

Az adatokat részletezve elmondta, 2021-ben 1,74 milliárd forint értékben fogyott vényköteles, támogatott orrspray. Jellemzően ezek ára 1600 forint körül alakult, az orrspray-k tb-támogatása 20-21 százalékos, ami Farsang Bence szerint rendkívül alacsonynak mondható más gyógyszerekhez képest, hozzátette: a receptköteles antihisztaminok ára dobozonként 700-730 forintba kerül.  A tb-finanszírozott antihisztaminra pedig tavaly 1,78 milliárd forintot költöttek az allergiások.

A gyógyszerpiac másik szegmense a vény nélkül kiváltható gyógyszerek és vitaminok piaca. A VG megkeresésére a NielsenIQ összegyűjtött néhány termékkategóriát, amiből kiderül, hogy az idei év első negyedévében a vitaminok és ásványi anyagokat tartalmazó étrendkiegészítők forgalma a nagyobb magyarországi láncok –  Auchan, Tesco, Spar, Interspar, Metro, DM, Rossmann – összesített adatai alapján több mint 3 milliárd forintra rúgott – ez 9 százalékos növekedést jelent az előző év első negyedévéhez képest.

Forrás: Világgazdaság 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com