Magyar-bolgár tüdőtranszplantációs együttműködés

0

Kazahsztán és Románia után legutóbb Bulgáriával is egyeztetések történtek a tüdőátültetésben történő együttműködésben.

A pénteki videokonferencia formájában megtartott magyar-bolgár tüdőtranszplantációs egyeztetések előzménye a Prof. Dr. Kásler Miklós által elindított nemzetközi együttműködés, amely lehetőséget teremtett arra, hogy ma a magyar és bolgár felek áttekintsék az Országos Onkológiai Intézet bázisán megvalósítható, a magyar fél által bolgár páciensek érdekében végzendő tüdőátültetési tevékenység távlatait.

Az Intézetben működő Mellkassebészeti Központ világszínvonalú fejlesztésben részesült, aminek következményeként 2015 óta olyan sikerrel folynak az ilyen jellegű sebészeti beavatkozások, hogy a korábban osztrák együttműködésben lebonyolított magyar tüdőtranszplantációs program 2020-tól már szuverén módon működik.

A magyar egészségügyi ellátórendszer már rendelkezik azzal a fejlett infrastruktúrával, a szervezési potenciállal és orvosszakmai felkészültséggel, hogy a tüdőátültetési kapacitását felajánlhassa a nemzetközi szinten jelentkező igények számára. Ez adja a szilárd szakmai alapot ahhoz, hogy Magyarországot mint szolgáltatót keresse kétoldalú tüdőtranszplantációs együttműködés végett Kazahszán, Románia és legutóbb Bulgária is.

A bolgár fél előzetes felvetései és kérdései kapcsán Dr. Rényi-Vámos Ferenc docens főorvos, a sebészeti team vezetője ismertette a magyarországi orvosi és szervezési lehetőségeket és feltételeket. Az Intézetben kiváló szakmai gyakorlat halmozódott fel, amelynek megosztására kész fogadni egy bolgár pulmonológiai szakértőt is, utógondozással kapcsolatos képzésre.

Prof. Dr. Kásler Miklós képviseletében Dr. Lőrinczi Zoltán államtitkár újfent biztosította a bolgár felet arról, hogy Magyarország kész együttműködni Bulgáriával, és felajánlotta a magyar tapasztalatok átadását mind szervezési, mind orvosszakmai kérdésekben. A felek megállapodtak, hogy amíg a betegek transzplantáció utáni gondozása a származási helyén nem megoldott, addig szükségtelen más szakmai részletek mérlegelése, viszont kötelező megteremteni a jogi és logisztikai előfeltételeket Bulgáriának az Eurotransplant hálózatához való csatlakozásához.

Ehhez a már folyamatban levő bolgár transzplantációs tevékenységet szükséges összehangolni a jelenlegi nemzetközi multilaterális eljárásokkal, amelyek szerint Magyarország is dolgozik. A magyar küldöttség kifejtette, hogy egy évig tartott, amíg Magyarország teljes jogú tagjává válhatott az Eurotrasplant-nak, egyúttal bátorítva a bolgár felet is a csatlakozásra.

A felek arra a következtetésre jutottak, hogy továbbra is érdekeltek a magyar-bolgár bilaterális tüdőtranszplantációs megállapodás mielőbbi véglegesítésében, és ezzel párhuzamosan Bulgária eljár az Eurotransplant-hoz való, jog szerinti csatlakozása és biomedikális illeszkedése ügyében.

Forrás: OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com