Vitaminok – Mikor? Mit? Mivel? Hogyan?

0

Mikor érdemes vitaminkészítményt szedni? Mik azok a provitaminok? Miért fontos tudni, hogy melyik vitamin oldódik zsírban és melyik vízben? A Semmelweis Egyetem szakértői lektorálta animációs filmben ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

Bár a vitaminokból csak kis mennyiségre van szükség, mégis nélkülözhetetlenek a test egészséges működéséhez. Előállításukra szervezetünk jellemzően nem képes, ezért ha nem jut elég belőlük a szervezetünkbe, betegséghez, sőt akár halálhoz is vezethet.

Egyes ételek, régóta ismert betegségmegelőző hatását csak a 20. század elejétől kezdték tudományosan is vizsgálni. Kazimierz Funk lengyel biokémikus nevezte el vitaminoknak azt első két beazonosított anyagot, amelyek hiánybetegséget előznek meg (A és B vitamin). Később, a harmadik vitamint Szent-Györgyi Albert izolálta először, ez a C betűjelet kapta.  Ezután a vitaminok a kutatások fókuszába kerültek, az újonnan felfedezett vitaminok pedig az abc soron következő betűit kapták meg.

Szervezetünk működése rendkívül bonyolult rendszer, ahol a bekerülő különböző tápanyagok folyamatos kölcsönhatásban állnak egymással, ezért figyelnünk kell arra, hogy mit, mikor, mivel fogyasztunk együtt. Ez nem csak a zsírban oldódó (A, a D, az E és a K) és vízben oldódó (a B- csoport és a C) vitaminok eltérő sajátosságai miatt lényeges, hanem azért is, mert egyes táplálékok összetevői, vagy bizonyos ásványi anyagok is gátolhatják némely vitamin felszívódását, hasznosulását.

Nagy jelentősége van annak is, hogy mit hogyan készítünk el. Egyes vitaminok hő hatására gyorsan lebomlanak, ezért fontos, hogy minél rövidebb ideig melegítsük ezeket, ugyanakkor más vitaminok felszívódását pont elősegíti a rövid idejű főzés, párolás.

A jól működő immunrendszerhez megfelelő vitamin és ásványianyag (makro- és nyomelem) szintre van szükség. Változatos étrend segítségével ezek többségét természetes úton is be lehet vinni a szervezetbe, azonban bizonyos életkor, speciális diéta vagy betegség esetén mégis szükséges lehet a vitaminpótlás. Vitaminpótláskor a tudományos kutatásokkal meghatározott napi szükséges vitaminmennyiség (RDA, azaz Reccommended Dietary Allowance) jó kiindulópont, de az életkor vagy szervezet aktuális állapota is jelentősen befolyásolhatja a szükséges vitaminmennyiséget.

A vitaminok és az ásványianyagok hosszabb idő alatt fejtik ki a hatásukat, azonban kerülni kell a túlzottan nagy mennyiségek bevételét, és folyamatos szedés helyett csak néhány hetes, vagy hónapos kúrát érdemes tartani. A vitaminkészítményt csak megbízható helyről érdemes vásárolni!

Forrás: Semmelweis Egyetem / YouTube

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com