Vészhelyzet az otthoni szakellátásban

0

Az otthoni szakápolás és a hospice ellátás az alapellátás részeként működő szakellátási forma, viszont a finanszírozás és bérek szempontjából gyakorlatilag közük nincs a többi egészségügyi ellátáshoz, az egészségügy mostohagyereke.

A Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület és a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület közös közleménye

Az otthoni szakellátások finanszírozása vizitdíj alapú, és 2017 óta nem változott. Ez a terület évek óta semmilyen plusz juttatásban nem részesült, ami több szempontból aggályos: a szolgálatoknak a vizitdíjból kell kigazdálkodni a működési költségeket, kiszállási díjakat és a bérköltséget; a területen dolgozó, képzett szakemberek kimaradtak az egészségügyi béremeléséből, méltatlan helyzetbe kerültek; a járvány miatt bevezetett átlagfinanszírozás jelentősen alacsonyabb a valós teljesítménynél, kevesebb beteg ellátását teszi lehetővé, várólisták alakultak ki.

Az otthoni szakellátásban dolgozó szakemberek emberfeletti szakápolási és rehabilitációs ellátást végeznek a beteg otthonában, ahol sok, súlyos beteg számára biztosítják a szakfeladatokat (pl.: infúziós terápia, krónikus sebek ellátása, katéterezés, fájdalomcsillapítás, gyógytorna).

A mostani átlagfinanszírozás akadályozza a szolgálatok működését, ellehetetleníti a betegek ellátását, ellátási katasztrófát jelent.

Forrás: OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com