Új eljárással kezelik a szívelégtelenséget a zalaegerszegi kórházban

0

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház Kardiológiai Centruma a legújabb kutatási eredményekhez igazodva, folyamatosan bővíti a gyógyítás módszereinek és eszközeinek tárházát – írja a zaol.hu. 

A különböző részlegek, így a Dr. Tahin Tamás részlegvezető főorvos irányításával működő pacemaker-elektrofiziológiai labor is élen jár az innovatív megoldások alkalmazásában. A team hónapok óta készült arra, hogy ismét bevezessen egy új eljárást. Ennek eredményeként két páciens is olyan pacemakert kapott, mely speciálisan szabályozza a szívritmust.

A hagyományos pacemakerek a jobb kamrába helyezett elektródán keresztül ingerlik a szívet, hogy segítsék az elromlott ingerületvezető rendszer működését. Ebben az esetben a bal kamra késve húzódik össze, mert oda a szívizom sejtek vezetik el az ingerületet. A most beültetett pacemakerek új filozófiát követnek, mert a beültetés során az orvos megkeresi a szív saját ingerületvezető kötegét – a His köteget – és ide rögzíti a pacemaker elektródát. Ezáltal a szív szinkronizáltan húzódik össze, a beteg számára kedvezőbb vérkeringést biztosítva – vázolta a precíziós módszer lényegét a sikeres műtétek során Dr. Lupkovics Géza Phd a kardiológia osztályvezető főorvosa.

A beavatkozásokat Prof. Dr. Gellér László PhD egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Elektrofiziológiai Részlegének és Egynapos Kardiológiai Osztályának vezetője végezte Zalaegerszegen – természetes a helyi orvosok aktív közreműködésével.

Az új szisztémájú pacemaker eddig a klinikákon volt elérhető. A kórházak sorában Zalaegerszeg kardiológiai centruma az elsők között vette át az innovatív gyakorlatot.

Forrás: ZAOL

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com