Szervtámogató-kezelést nyújtó központot alakítanak ki Szegeden

0

Hétmilliárd forintból, kormányzati támogatással szervtámogató-kezelést nyújtó kardiorespiratorikus kiválósági centrumot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a fejlesztés bejelentése kapcsán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter úgy fogalmazott, az elmúlt két évben a koronavírus-járvány során a magyar egészségügy erőn felül teljesített. Az új központ minden bizonnyal újrapozicionálja majd az SZTE-t és a hozzá tartozó intézményeket is – fűzte hozzá.

Rovó László rektor hangsúlyozta, a centrum új utakat nyit meg a kutatás, a gyógyítás és az oktatás területén. Egyben a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ számára is kiváló lehetőségként szolgál, ennek köszönhetően a jövőben még kiemelkedőbb ellátást nyújthatnak az egészségügyi dolgozók a betegek számára.

A szervpótló-kezelést a koronavírus-járvány során több életveszélyes állapotú páciensnél is sikerrel alkalmazták, közülük Bányai Gábor (Fidesz) Kiskunhalas és térségének országgyűlési képviselője és egy Békés megyei kismama részt vett a fejlesztés bejelentésén.

Babik Barna professzor, az SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének vezetője kifejtette, az egészségügy területén végbemenő technológiai fejlődéshez igazodva tűzte ki célul az egyetem egy szervtámogató-kezelést nyújtó központ kialakítását.

A centrumban nyújtott kezelés része a testen kívüli membránoxigenizáció (ECMO), amely olyan pácienseknek nyújt hosszan tartó szív- és légzéstámogatást, akiknek a szíve és a tüdeje nem képes megfelelő mennyiségű gázcserét vagy keringést biztosítani az élet fenntartásához. A szegedi klinikán ehhez szeretnék társítani a vesepótló-kezelést is – magyarázta a professzor, hangsúlyozva, fontos cél, hogy e két ellátást együtt tudják alkalmazni.

Az egyetemi tanár közölte, a betegellátás mellett a központban fontos szerepet kap az oktatás is, idővel a gépesített technikák alkalmazásához BSc- vagy MSc-képzést indítanának.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com