Sapere aude! “Merj tudni!” – A nők helye a tudományágakban

0

Tudományos konferenciát szervez a Francia Intézet a Cervantes Intézettel és az Olasz Kulturális Intézettel együttműködésben, melynek témája a nők helye a tudományágakban. 

Lehetséges-e nemek közötti egyenlőség a tudományban? Ma milyen helyet töltenek be a nők a tudományos ágazatokban? Többek között ezekre a kérdésekre is keresi a választ a Nők a tudományban – Sapere aude! című konferencia, amit március 10-én és 11-én rendeznek meg a Francia Intézetben.

Mint írják, a Sapere aude! Horatiustól kölcsönzött latin kifejezés, szó szerint azt jelenti: “Merj tudni!”. Az ingyenesen látogatható eseményen nyolc tudósnő osztja meg szakmai és személyes tapasztalatait a tudomány világában játszott szerepükről.

Előadók:

  • Nadia Bahlouli, professzor, Az anyagmechanika és a biomechanika szakértője, Strasbourgi Egyetem. Az Icube Laboratórium és a Haguenau-i IUT tagja
  • Margaux Romand-Monnier, posztdoktori ösztöndíjas az Ecole Normale Supérieure-nél. A Deep Time kutatócsoport tagja
  • Salima Bouvier, a Gépészmérnöki Tanszék igazgatója, egyetemi tanár
  • Alicia Sintes, Spanyol elméleti fizikus, a gravitációs hullámok specialistája és a Baleár-szigeteki Egyetem (UIB) gravitációs fizikai csoportjának kutatója.
  • Paula Mut-Arbona, PhD-hallgató az idegtudományok területén, szakterülete a skizofrénia
  • Dian Eszter , A Budapesti Energiatudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa
  • Ámon Ada, klímapolitikai szakember, Women in Energy díjazott
  • Sonia Marfia, docens, Róma 3, Cassinoi Egyetem és a Dél-Lazio Egyetem mérnöki tanszéke

A tájékoztatás szerint az eseményen előadó spanyol, olasz, francia és magyar tudósok szakmai életútjukkal mutatnak példát arra, hogy miként lehet nőként kimagasló szakmai eredményt elérni a tudományos életben. Az előadók beszélni fognak karrierjükről, tanulmányaikról, munkájukról és a nemek közötti korlátok leküzdésének lehetséges módjairól is.

A regisztráció kötelező a következő linken: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdZkDweBB4jDfMiYTbwLgdjebm_zIdkkUVpad3pYn3JxiKIoQ/viewform

A konferenciáról további információ a https://www.franciaintezet.hu/hu/cikkek/egyetem-es-kutatas/programok/nok-a-tudomanyban.html oldalon érhető el.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com