OGYÉI: a gyógyszerek adományozásánál különös figyelemmel kell eljárni!

0

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a Facebook-oldalán hívja fel a figyelmet arra, hogy a gyógyszerek adományozásánál különös figyelemmel kell ejárni.

Az elmúlt napokban Magyarország lakossága egy emberként fogott össze az ukrajnai háború elszenvedői, illetve a harci cselekmények elől hazánkba menekülők megsegítésére. Az OGYÉI információi szerint magánemberként sokan szándékoznak gyógyszerekkel is támogatni az Ukrajnát elhagyni kényszerülőket.

A gyógyszer, mint különleges termék esetében több tényezőre kell figyelni, például a készítmény hőérzékenységére, a szavatossági idejére, illetve arra, hogy receptköteles gyógyszerek esetén mindenképpen orvos felügyelje az átadást, mivel szakembernek kell megítélnie, hogy valóban arra a készítményre van-e szüksége a betegnek, illetve hogy a felajánlott gyógyszer megfelelő helyettesítője lehet-e a korábban otthon szedett készítménynek.

Továbbá felhívjuk a figyelmet, hogy az Európai Unió – Magyarország aktív részvételével – már dolgozik annak a projektnek a megvalósításán, melynek célja, hogy az Ukrajnában élők, valamint az onnan elmenekülők megfelelő mennyiségű és minőségű gyógyszerellátása folyamatosan biztosított legyen. Emellett az OGYÉI megkezdte a tárgyalásokat a hazai gyógyszergyártókkal és -forgalmazókkal az általuk felajánlott gyógyszeradományok koordinálásáról, célba juttatásáról.

Mindezeket figyelembe véve azt javasoljuk, hogy magánemberként ne gyógyszeradománnyal, hanem inkább pénzfelajánlással vagy tartós élelmiszerekkel segítsék a menekülteket. Tárgyi felajánlások esetében pedig mindig egyeztessenek az adománygyűjtést végző segélyszervezetekkel – írja Facebook oldalán az OGYÉI.

Forrás: OGYÉI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com