Ma van a víz világnapja

0

Az ENSZ Közgyűlése által 1992. december 22-én elfogadott határozat értelmében március 22-én ünnepeljük világszerte a víz világnapját.

Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa figyelmünket az édesvíz fontosságára, valamint az édesvízi források fenntartható kezelésének támogatására. Az ENSZ arra bíztatja tagállamait, hogy kapcsolódjanak be a világnap ünneplésébe olyan nemzeti programokkal, amelyek a közvélemény tudatosságának növelésére irányulnak. A  víz világnapja minden esztendőben más és más témára összpontosít, mely igazodik az adott évi víz világjelentés központi témájához.

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója víz világnapi üzenetében kiemelte, hogy:

“A vízválság globális válság. A vízhez való fenntartható hozzáférés nélkül nem leszünk képesek elérni olyan célokat, mint például a minőségi oktatás, vagy a virágzóbb és méltányosabb társadalmak kialakítása. A történelem bebizonyította ezt. Kínában és a Közel-Keleten például a főbb folyók (Jangce, Nílus, Eufrátesz) tették lehetővé az első nagy mezőgazdasági és városi civilizációk kialakulását. Figyelembe véve a helyzet sürgősségét, a következő évtizednek a cselekvésé kell lennie.”

Az UNESCO hivatalos honlapján további információk érhetőek el a víz világnapjáról, valamint a Víz világjelentésről is.

Forrás: UNESCO

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com