Hazai ökológiai termesztésből származó tönke- és alakorlisztek jelennek meg a piacon

0

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) többéves munkája eredményeként a napokban kerülnek kiskereskedelmi forgalomba azok a hazai ökológiai termesztésből származó tájfajta tönke- és alakorlisztek, amelyek izgalmas sokszínűséget hoznak a gasztronómiába. A magas beltartalmi értékű, egészséges, különleges ízvilágú lisztek elsőként hazai kézműves pékségek kemencéiben bizonyítottak – írja a Vendéglátás.hu. 

Az ökológiai gazdálkodásban jelentős szerepet kap a biológiai sokféleség megőrzése, ezért is törekednek a kutatók arra, hogy a termesztésből kiszorított tájfajták és ősi gabonák visszakerüljenek a köztudatba – ez indította el az ÖMKi fejlesztéseit.

Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a tönke és az alakor ősbúza fajok kedvező zsírsav-, keményítő- és fehérjeösszetétele, emészthetősége, antioxidáns- és ásványianyag-tartalma kivételesen egészséges táplálékká teszi őket.

A tönke és alakor olyannyira egyedi gabonafélének számítanak, hogy fogyasztásukat javasolják különféle allergiák, vastagbélgyulladás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint esetén és cukorbetegek diétájába.

Ezek a gabonák a mezőgazdasági termelés során ellenállóbbak a betegségekkel szemben, előnyük az alkalmazkodóképességük, vitalitásuk és gyomelnyomó képességük. Jól bírják az extenzívebb körülményeket is, ezért a biogazdálkodásba jól beilleszthetőek.

Január harmadik hetében hazánk egyik legnagyobb áruházláncában, országosan lesznek megvásárolhatóak félkilós kiszerelésben az ÖMKi partneri hálózatából származó tönke- és alakorlisztek. Az elérhető mennyiség egyelőre limitált, de ha az első kereskedelmi kísérlet beválik, a jövőben nagyobb mennyiséget kínálnak majd a fogyasztóknak.

Forrás: Vendéglátás.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com