Egészséges táplálkozás 60 éves kor felett – Táplálkozási ajánlást tett közzé az OGYÉI

0

Új, kifejezetten a 60 év feletti korosztálynak szóló, nemzeti táplálkozási ajánlást tett közzé az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háttérintézménye, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). 

Magyarországon eddig nem állt rendelkezésre az idősebb korosztálynak szóló naprakész, élelmiszeralapú táplálkozási ajánlás; a népegészségügyi célokhoz igazodva, az Emmi iránymutatásával, ezt a hiányt pótolta az OGYÉI – közölték.

Az ajánlásban foglaltak megvalósíthatóságának ellenőrzésére, a gyakorlati kivitelezés segítésére kétszer tizennégy napos, évszakpárok szerinti mintaétrendek is készültek. Ezek közt számos saját fejlesztésű étel van, amelyek receptjét az OGYÉI szintén közzéteszi a merokanal.hu/szakembereknek weboldalon.

Kiemelték, hogy mivel az egyéni táplálkozási szokások megváltoztatásában az önellátó felnőtt lakosságnak van a legnagyobb szerepe, az intézet nagy gondot fordít arra, hogy az új táplálkozási ajánlást könnyen befogadható módon, a gyakorlati alkalmazhatóságot előtérbe helyezve is közzé tegye.

Ezért elkészítette a 60+ egészség című kiadványt, amely számos praktikus tanácsot tartalmaz a bevásárlástól kezdve a címkeolvasáson át az étvágy serkentéséig, valamint részletes adagolási útmutatót is magában foglal – tették hozzá.

A lakosságnak szánt kiadvány online és nyomtatott formában is hozzáférhető. A kiadványt rövidebb segédletek, az említett receptek és mintaétrendek egészítik ki, amelyek elérhetők a merokanal.hu/60pluszegeszseg weboldalon, és a Merőkanál.hu – Élj könnyebben! Facebook-oldal is rendszeresen tudósít róluk – áll az OGYÉI közleményében.

Forrás: MTI

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com