Karácsonyi ügyelet – de milyen áron? Kisfilmmel kampányol a Magyar Orvosi Kamara

0

A Magyar Orvosi Kamara szerint az ügyeleti díjak rendezetlenül hagyott kérdése a biztonságos betegellátást már most is veszélyezteti.

Több hivatás képviselői azonban hétvégén és ünnepnapokon, így karácsonykor is kénytelenek távol lenni a szeretteiktől. Az orvosokra és ápolókra ez kifejezetten igaz, hiszen az egészségügyben soha nincs szünet, az önök biztonságos ellátását mindig garantálni kell.

Fontos, hogy tudják: az ügyeleti ellátás nagyon törékennyé vált erre a karácsonyra, és csak az orvosok önkéntes elhatározásából működnek még a kórházak. Az év eleji törvénymódosítás hatására ugyanis az ügyeletes orvosok még a hétköznapi bérüket sem kapják meg a megterhelő éjszakai és hétvégi ügyelet idejére. Csupán az óradíj 70-90%-át garantálja a törvény, ami egy fiatal kolléga esetén 1300 forintos órabért jelent.

Ezért értelemszerűen egyre nehezebb ügyeletes orvost találni, egyre kevesebben, egyre többet és fáradtabban dolgoznak. A Magyar Orvosi Kamara ezért fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy az ügyeleti díjak rendezetlenül hagyott kérdése a biztonságos betegellátást már most is veszélyezteti. Ahhoz, hogy az állami egészségügy kiszámítható és választható pálya legyen a kollégák számára, fontos a díjazás rendezése, az ügyeleti rendszer stabilizálása.

Magyar Orvosi Kamara Elnöksége

Forrás: MOK / YouTube

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com