Cukorbetegség megelőzésére is alkalmas étrend-kiegészítőt fejlesztettek debreceni kutatók

0

Projektzáró keretében mutatták be azt az új cukorbetegség elleni készítményt, amelyet a Debreceni Egyetem kutatói ipari partnerekkel konzorciumban fejlesztettek. Az étrendkiegészítő a tervek szerint már a jövő évben forgalomba kerülhet – írja a Debreceni Egyetem. 

A világszerte, így hazánkban is egyre többeket érintő cukorbetegség kialakulását és súlyosbodását akadályozó étrendkiegészítőt hoztak létre három évig tartó munkával a Debreceni Egyetem (DE) kutatói a Variocommerce Kft. és a Qlaboratories Kft. munkatársaival. A megfelelő vércukorszintet biztosító kapszula egyebek mellett a görögszéna nevű gyógynövényt, cinket, krómot és pirospaprikát tartalmaz. A szer hatékonyságát önkénteseken végzett vizsgálatok is megerősítették.

Fotó: Debreceni Egyetem

A fejlesztés előzménye, hogy a Variocommerce Kft., a Debreceni Egyetem, valamint a Qlaboratories Gyógyszerkutató Kft. 2017-ben közösen pályázott a GINOP-2.2.1-15 kódszámú, K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések nevű felhívásra. A konzorcium több mint 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert el a GINOP-2.2.1-15-2017-00066 azonosító számú projekt keretében a cukorbetegség és szövődményei megelőzésére, kezelésére szolgáló növényi biovegyületek hatásaira épülő terápiás készítmény kifejlesztésére.

Az étrendkiegészítőt várhatóan egy éven belül forgalomba hozzák.

Forrás: Debreceni Egyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com