A pikkelysömör korszerű kezelése ma már elérhető a bőrgyógyászati centrumokban

0

A pikkelysömör korszerű és hatékony terápiája ma már elérhető a kijelölt bőrgyógyászati centrumokban, ahol társadalombiztosítási finanszírozásban egyénre szabott terápiával akár a tünetmentességig enyhíthetők a súlyos, középsúlyos pszoriázisban szenvedő betegek panaszai – hívta fel a figyelmet a Magyar Dermatológiai Társulat az október 29-ei pszoriázis (pikkelysömör) világnap alkalmából.

Magyarországon 150-200 ezer embert szenved pikkelysömörben, közülük több mint húszezren számítanak súlyos, középsúlyos esetnek, és húsz százalékuk nem tudja, hogy léteznek a betegségére specializált centrumok.

Az ellátás beutaló nélkül, bejelentkezést követően vehető igénybe nyolc vidéki nagyvárosban és két fővárosi helyszínen.

A közlemény idéz egy 2019-es felmérést, amely szerint ötből egy beteg még nem is hallott a pszoriázis centrumokról, és a megkérdezettek mindössze 42 százaléka volt teljes mértékben elégedett a jelenlegi terápiájával.

A felmérés időpontjában a válaszadók 62 százaléka küzdött fennálló panaszokkal, döntő többségüket (74 százalék) lokális készítményekkel kezelték, 26 százalékuk hagyományos szereket, 18 százalékuk biológiai terápiát kapott. A megkérdezettek mindössze 45 százaléka hallott már a biológiai terápiákról, pszoriázis centrumban a válaszadók csak negyede járt – derült ki.

A felmérés szerint a betegek havonta átlagosan 23 ezer forintot költenek gyógyszerekre, de volt olyan is, akinél ez meghaladta a százezer forintot.

A pikkelysömör egy krónikus lefolyású, kiújulásra hajlamos, gyulladásos betegség. A bőrtünetek súlyossága, helye és kiterjedése, a társbetegségek kialakulásának kockázata és a betegség hullámzó lefolyása egyénenként eltérő lehet, és a betegség nagymértékben ronthatja az érintettek életminőségét.

A betegség kialakulásának pontos okai továbbra sem ismertek, de a genetikai hajlam szerepe bizonyított. A pikkelysömör megjelenéséhez további kiváltó tényezők is szükségesek.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com