A csökkentett deutériumtartalmú víz fogyasztása kedvezően befolyásolja a vércukorszintet

0

Rangos nemzetközi szaklapban, a Molecular and Cellular Biochemistry című folyóiratban publikálták a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. és a Semmelweis Egyetem kutatóinak eredményeit, melyek szerint a csökkentett deutériumtartalmú víz fogyasztása kedvezően befolyásolja a vércukorszintet. A több éve folyó kutatások igazolják, hogy a deutériummegvonásra épülő eljárás hatékony terápiás módszer az inzulinrezisztencia és cukorbetegség kezelésére is.

Magyarországon körülbelül 800 ezer diagnosztizált cukorbeteget tartanak számon, és fél millióra becsülhető a magas vércukorszinttel élő, még nem diagnosztizált betegek száma. A nemzetközi prognózis a cukorbetegek számának drámai növekedését jelzi előre a fejlett országokban a következő években is.

A metabolikus szindróma, vagy más néven összetett anyagcserezavar egyik legfontosabb klinikai jellemzője a csökkent inzulinérzékenység. Az inzulinnal szembeni rezisztencia szorosan összefügg a magas vérzsír- és vérnyomásértékekkel, mely paraméterek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának is legfőbb kockázati tényezői.

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. és a Semmelweis Egyetem kutatóinak a Molecular and Cellular Biochemistry című folyóirat 2021. szeptember 12-én megjelent számában közölt eredményei alapján a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) eredményesen alkalmazható metabolikus szindrómában szenvedő betegeknél, az inzulinérzékenység javításán keresztül.

Preklinikai vizsgálatban a DDW fokozta az inzulin hatását, és javította a sejtek cukorfelvételét cukorbeteg patkányokban; a vércukor, fruktózamin és HbA1c értékek jelentősen alacsonyabbak voltak azokban a kísérleti állatokban, amelyek inzulint, mellette ivóvízként DDW-t kaptak.

A kísérletek eredményei szerint a vércukorszint a 125-135 ppm deutériumtartamú vízzel itatott patkányoknál volt a legalacsonyabb, az inzulin hatása is ebben az esetben érvényesült legjobban. A hatásmechanizmus tisztázása céljából a cukorfelvételért felelős GLUT4 fehérje mennyiségét vizsgálták, izomsejtek membránjában. A kísérletek során a legmagasabb GLUT4 szintet 125 ppm deutériumtartalmú ivóvíz fogyasztása mellett mérték, ennél az értéknél volt legerősebb az inzulin hatása is.

A kapott eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy a szervezet átlagosan 147 ppm-es deutériumkoncentrációjának 10-15 ppm-es csökkenésével alacsonyabb szinten tartható az éhomi vércukorszint, és csökkenthető az inzulinrezisztencia mértéke.

Az állatkísérletek során levont következtetéseket humán klinikai eredmények is megerősítették, melyeket 2020-ban, a Molecules című folyóiratban közöltek. A vizsgálatban az önkéntesek több mint 30%-ánál csökkent az inzulinrezisztencia mértéke, a szervezet javuló glükózfelvételének tulajdoníthatóan.

A kísérletek eredményeinek fényében tehát megállapítható, hogy a metabolikus szindróma szempontjából meghatározó élettani paraméterek kedvezően befolyásolhatók a szervezet deutériumszintjének csökkentésével.

A híranyagban említett közlemények az alábbi linkeken érhetőek el:
https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s11010-021-04231-0.pdf
https://www.mdpi.com/1420-3049/25/6/1376/htm

Forrás: OTS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com