Hatalmas előrelépést értek el hazai kutatók az epilepszia területén

0

Pécsi Tudományegyetem idegtudományi centruma, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház és az Állatorvostudományi Egyetem partnerségével megvalósult projekt célja elsősorban az volt, hogy a felsőoktatási intézmények a jelenleginél aktívabb és kezdeményezőbb szerepet vállaljanak a tudásalapú gazdaság kiépítésének felgyorsításában, és a nemzetközi kutatás-fejlesztési programok szereplőivel való intézményes együttműködésre építve növekedjen a magyar felsőoktatás potenciálja a kutatás-fejlesztés, és ezen keresztül az innováció terén. Ebben jelentett komoly előrelépést a most zárult projekt.

A Pécsi Tudományegyetem Idegtudományi Centruma (IC, www.ic.pte.hu) a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház és az Állatorvostudományi Egyetem partnerségével a közel 1,26 milliárd forintos támogatásból megvalósult fejlesztések a klinikai és felfedező idegtudományi kutatási együttműködések lezárultak. A kutatásban a klinikai idegtudomány világát nagyon szép és széles spektrumban igyekeztek feltárni. A gyulladásos folyamatokat vizsgálták a látás, a depresszió, az agyi jutalmazó rendszerek területén is, illetve az olyan ismertebb agyi megbetegedések kapcsán, mint az Alzheimer-kór, a demencia, a sclerosis multiplex, vagy épp a Parkinson-kór. A sikeres projekt kapcsán több konkrét eredményt is megfogalmaztak a kutatók.

Prof. Dr. Dóczi Tamás, a PTE Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika egyetemi tanára, a projekt szakmai vezetője elmondta: „Bizonyos protokollok vannak egy-egy betegség kezelése során.

 Hogyha a kezelésen tudunk valamit, egy picit is javítani, akkor annak óriási értéke van.

Egy betegségnek van egy belátható életpályája, azaz, hogy a beteg mennyit tud még élni azzal a betegséggel. Ha egy jobb módszerrel kezeljük, és azzal nyerünk két-három hasznos életévet számára, akkor már óriási lépést tettünk előre.” – hangsúlyozta a professzor.

A gyógyítás területén konkrét eredmények is születtek, melynek fő célja az volt, hogy jobbá tegyék a betegek ellátását. Az egyik ilyen eredmény az epilepsziás betegek körében végzett vizsgálat megállapítása volt, melyről Dóczi Tamás így nyilatkozott:

 „Körülbelül 100.000 epilepsziával élő honfitársunk van Magyarországon, akik közül mintegy 70 ezret nagyon jól lehet rohammentessé tenni – amely nyilván nem gyógyítja meg, de a páciensnek nem lesz rohama –, tehát tudja élni az életét.

Van tehát 30.000 olyan beteg, akit nem tudunk rohammentessé tenni. A kaposvári PET/MRI modern vizsgálókészüléken – amelyből az országban egy van – történt egy országos epilepszia vizsgálat. Próbáltuk megtalálni azokat a pácienseket, akiket műtéttel nemcsak hogy rohammentessé tudunk tenni, hanem meg is tudjuk gyógyítani” – mondta.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com