METAGENOM: új magyar fejlesztés segíti az idegrendszeri és mentális betegségek okainak vizsgálatát

0

Idegrendszeri és mentális betegségek okainak vizsgálatát segíti egy új magyar orvostechnológiai fejlesztés, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 175 millió forintos támogatásával jött létre – közölte az MTI-vel a pályázói konzorciumban részt vevő InnovITech Kft.

A projekt az InnovITech Kft., az UD-GenoMed Kft., illetve a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika szakmai részvételével valósult meg.

A bélflóra baktériumai komplex kölcsönhatásban állnak az emberi testtel. A normál bélflóra összetételének változása patológiás hatást válthat ki például a központi idegrendszerre, így a mikrobiom patofiziológiás elváltozása, homeosztázisának felbomlása hozzájárulhat különböző neurodegeneratív és mentális betegségek (Parkinson-kór, Alzheimer-kór, Huntington-kór) kialakulásához. A mikrobiommal kapcsolatos kutatások területén az új generációs szekvenálási technikák (NGS – Next-Generation Sequencing) segítségével meghatározható a bélflórát alkotó baktériumközösségek diverzitása és eloszlása.

A rendszer segítségével elvégezhető a bélflóra összetétele és különböző pszichés megbetegedések közötti összefüggések automatizált analízise. Ennek keretében a megvalósított rendszer képes a vizsgált páciensekhez kapcsolódó klinikai adatok rögzítésére, a beérkezett kísérleti nyersanyagokkal kapcsolatos feldolgozási munkafolyamatok támogatására, a teljes körű mikrobiom-elemzési folyamat végigkövetésére, valamint a klinikai és új generációs szekvenálási adatok közötti összefüggések feltárására.

Kulcsfontosságú funkcióként említhetjük a mikrobiom-mintázatok és klinikai adatok közötti összefüggések elemzését célzó szakértői modul kialakítását. A feltárt ok-okozati összefüggések elemzésével közelebb kerülhetünk a bélflóra és a pszichés megbetegedések közötti komplex kölcsönhatások megértéséhez, valamint kialakíthatunk predikciós eljárásokat is a gyógyszeres kezelés hatékonyságának növelése érdekében. A rendszer lehetőséget nyújt az összefüggések elemzése során a statisztikai analízisek finomhangolására is a statisztikai tesztek átállításával vagy a használt küszöbértékek módosításával.

Forrás: MTI / InnovITech

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com