Hőségriasztás lépett életbe csütörtök éjfélig

0

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közös közleménye szerint a tisztifőorvos kedd 0 órától csütörtök éjfélig rendelte el másodfokú intézkedését. Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot.

A hőségre való tekintettel és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Kiemelték, hogy az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők – tették hozzá.

Az NNK és az OKF azt kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Felhívták a figyelmet arra is, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. A szabadtéren tartózkodóknak ajánlott bő, szellőző ruházattal és naptejjel védekezni a leégés ellen. A vízparton tartózkodóknak is azt javasolják, hogy a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, és ismét hangsúlyozták, hogy ne hagyják a gyerekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyereket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot – írták.

Mint megjegyezték: ajánlatos több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán – tették hozzá.

Az NNK és az OKF közös emlékeztett arra, hogy június 24. óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. Így tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Idén már több mint hatezer tűz volt a szabadban, a leégett terület 7060 focipályányi – emelték ki.

A tartós hőség veszélye miatt harmadfokú figyelmeztetéseket is kiadott keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legmagasabb fokú (piros) figyelmeztetést Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Tolna megyére adták ki. Ezekben a megyékben 29 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet valószínű. Emellett Budapestre, Pest, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Az előrejelzés szerint kedden a hajnali 13-20 fokról 32-39 fokig melegszik a levegő. A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy kedden országszerte nagyon erős lesz az UV-B-sugárzás.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com