Nem kardiológiai jellegű nagyműtétek után nagyobb az esély szívproblémák kialakulására

0

Nem kardiológiai jellegű nagyműtétek után a nagy kockázatú betegek közül minden ötödik betegnél alakult ki egy éven belül egy vagy több kardiológiai szövődmény – írja az Európai Kardiológus Társaság közleményére hivatkozva az otszonline.hu.

European Heart Journal – Acute Cardiovascular Care a közlemény szerzőjét, dr. Christian Puelachert idézi, amikor ezt írja: „Vizsgálatunk adatai arra figyelmeztetnek, hogy nem kardiológiai jellegű műtétek után nagyobb az esély szívproblémák kialakulására, illetve emiatti halálozásra, mint azt korábban gondoltuk. Ez a fokozott kockázat ráadásul hosszabban áll fenn, mint azt eddig feltételeztük.”

A vizsgálatot nagy kockázatú betegek bevonásával végezték, akik között 65-85 éves betegek mellett olyan fiatalabb, 45 és 64 év közötti betegek is voltak, akiknél valamilyen kardiovaszkuláris betegség (koszorúér-betegség, perifériás artériabetegség stb.) állt fenn, vagy korábban stroke-on estek át. Minden résztvevőnél olyan, nem kardiológiai jellegű műtétre került sor, melyet követően legalább egy éjszakát kórházban kellett tölteniük. Különböző típusú műtétek történtek, köztük zsigeri szerveket érintő sebészeti beavatkozások, ortopédiai, traumatológiai, érsebészeti, urológiai, gerinc- és mellkasi műtétek.

A nagyműtétre kerülő betegek között nagyobb arányban vannak idősebbek, illetve olyanok, akiknél egyidejűleg más betegségeik is vannak, ezért mostani vizsgálatukban a szerzők főleg erre a betegcsoportra fókuszáltak. A posztoperatív szövődményekre vonatkozó információk mindenképp hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ezek a műtétek a jövőben biztonságosabbak legyenek.

A világon évente több mint 300 millió műtétre kerül sor. A sebészeti technika és az orvostudomány fejlődése ellenére ezekhez a műtétekhez a kardiális események gyakoribb előfordulása társul, köztük szívinfarktus, szívelégtelenség, szívritmuszavar vagy kardiovaszkuláris halál. A korábbi kutatások tanúsága szerint a műtét után elhalálozott betegek közel háromnegyede soha nem került intenzív osztályra, ami azt jelzi, hogy a fokozott kardiovaszkuláris kockázatuk felismerés nélkül maradt.

A teljes tartalom az Orvostovábbképző Szemle oldalán olvasható.

Forrás: ottszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com