Az apával jó kapcsolatban lévő gyerekek több kapcsolatot képesek kiépíteni – Ma van apák napja

0

Az apák napja egy olyan ünnep, amit a világ számos országában ünnepelnek, de nem ugyanabban az időpontban. Magyarországon 1994 óta ünnepeljük, ekkor indítottak mozgalmat az apák napja bevezetésére.

Apák napja eredete, története

Európa katolikus országaiban már a középkorban is ünnepelték, Szent József napján, március 19-én. Számos európai országban, mint például Portugália, Spanyolország vagy Svájc még mindig március 19-én ünneplik az apák napját.

Az apák napja, mint világünnep az USA-ból terjedt el. 1909-ben, Sonora Smart Dodd kezdeményezte az apák napja megünneplését, mikor egy anyák napi rendezvényen vett részt. Az ő édesapja egyedül nevelte fel őt és testvéreit, mivel édesanyjuk meghalt szülés közben. Sonora Smart Dodd sokat kampányolt az apák napja ünnepléséért, és az USA egyre több államában kezdték ünnepelni, de csak 1972-ben ismerte el hivatalos ünnepé Richard Nixon elnök.

„Az apák gyermekeikre gyakorolt ösztönös fejlesztő hatását már sokan és sokféleképpen megfogalmazták. Úgy tűnik azonban, hogy az apáknak kiemelten fontos szerepük van gyermekeik szociális kompetenciáinak fejlesztésében. Ranschburg Jenő professzor szavaival élve: az apa elsődleges feladata gyermekei átemelése az otthon küszöbén. Számos kutatás bebizonyította, hogy az apával jó kapcsolatban lévő gyerekek már óvodáskorban népszerűbbek, és több kapcsolatot képesek kiépíteni, mint kevésbé szerencsés társaik. A szerető apai légkör önmagában növeli a gyerekek önbizalmát, pszichés állóképességüket.” – HVG Extra Pszichológia magazin.

Forrás: apaknapja.info / HVG

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com