ENG és EMG neurofiziológiai vizsgálatok a Praxis Dr. Zénó Klinikán

1

Egyes ideg- és izombetegség az ENG- és EMG-vizsgálatok segítségével rendkívül jól diagnosztizálható, meghatározható az idegek károsodásának pontos helye és típusa. A vizsgálatok külön-külön és együtt is jelentős diagnosztikai módszernek számítanak.

Az ENG és EMG vizsgálatok Dr. Szőts Mónika PhD., ideggyógyász, neuroszonológus, klinikai neurofiziológus szakrendelésén vehetők igénybe.

ENG (elektroneurográfia)

Az ENG vizsgálat megmutatja az idegek épségét. A bőrfelszínre, az idegpályák mentére felhelyezett elektródákkal az orvos stimulálja az idegeket. Az elektródák felveszik az elektromos impulzusok jeleit, majd az ebből kapott jelsebességet és az ingerület nagyságát figyelve meghatározható az idegsérülés. Egy sérült ideg esetében a jel lassabbá és gyengébbé válik.

EMG (electromyográfia)

Az EMG vizsgálat a vázizmok és azt ellátó idegek elektromos működéséről ad információt. Egy tűelektróda segítségével a vizsgáló orvos az izmokból származó jeleket és hangokat monitoron figyeli és elemzi. Ezzel a módszerrel megfelelő képi és hang információ nyerhető a helyes diagnózishoz, a háttérben álló kórképekhez, mint az izomgyengeség, izomsorvadás, myopáthiák. A vizsgálat nem „invazív”, jól tolerálható, biztonságos és nincs mellékhatása.

Mire figyeljen a vizsgálatot megelőzően?

A vizsgálat napján tiszta, száraz bőrrel keresse fel az orvosát. Ne használjon krémeket, kozmetikumokat. A rendszeresen szedett gyógyszereket vagy fájdalomcsillapítóját beveheti.

Az alábbi betegségeit feltétlenül jelezze a vizsgáló orvosának:

  • gyulladás, láz, hidegrázás
  • vérzékenység
  • TBC
  • vérhígító szedése
  • izomgyengeség
  • korábbi nyaki vagy lumbalis műtét

1 hozzászólás

  1. Pingback: Praxis Dr. Zénó Neurológia | Pannondoktor.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com