Magas vérzsírszintek – II. rész

0

A hiperlipidémia kivizsgálása

A hiperlipidémia kórismézésének alapját a laboratóriumi vizsgálatok képezik, így többek között az összes koleszterin, a „jó” koleszterin és a „rossz” koleszterin, valamint a trigliceri­dek szintjének meghatározása. A laboratóriumi vizsgálatokhoz éhgyomorra kell vért venni. Amennyiben az orvos valamilyen alapbetegségre gyanakszik a hiperlipidémia hátterében, a vérzsírszintekkel együtt e betegségek megerősítésére vagy kizárására alkalmas teszteket (pajzsmirigy-, vese-és/ vagy májfunkciós vizsgálatok stb.) is kérhet.

Gyakran előfordul, hogy a beteg nincs is tisztában kóros vérzsírértékeivel, így azokra valamilyen más ok miatt végzett laboratóriumi vizsgálat kapcsán, mintegy véletlenül derül fény.

Annak tisztázására, hogy adott esetben a hiperlipidémia familiáris formája áll-e fenn, az orvos minden esetben rákérdez, hogy fordult-e már elő hasonló probléma a családban másnál is.

Ahogyan már szó esett róla, a vérzsírszintek emelkedése bekövetkezhet valamilyen más betegség (pl. pajzsmirigy-vagy májbetegség) következtében is (másodlagos hiperlipidémia), ezért emelkedett vérzsírszintek észlelésekor a háttérben esetleg meghúzódó betegség igazolása vagy kizárása is szükséges, célirányos kivizsgálással.

Milyen határértékekig normális a vérzsírok szintje?

Trigliceridek. A trigliceridek rendes körül­mények között csak minimális mennyiség­ben vannak jelen a vérben, a normáltarto­mány felső határa 1,7 millimól/liter (mmol/l) – efelett hipertrigliceridémiáról beszélünk.

Koleszterin. A koleszterin esetében különbséget kell tenni „jó” (HDL-) és „rossz” (LDL-) koleszterin között. A „jó” (HDL-) koleszterin esetében a magas értékek kívánatosak, az érték csökkenése érelmeszesedésre és egyéb szív-ér rendszeri problémákra hajlamosíthat. A „rossz” (LDL-) koleszterin és az összes koleszterin esetében éppen fordítva, az értékek normáltartományba való leszorítására kell törekedni. Az összes koleszterin felső határértékét 5,2 mmol/l-nél szokták meghúzni, ez alatt a szív-és érrendszeri betegségek kockázata átlagos; 5,2 és 6,4 mmol/l között enyhén emelkedett, 6,4 mmol/l felett kifejezetten emelkedett kockázatról beszélhetünk.

A következő részben a hiperlipidémia kezeléséről olvashatnak.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com