Magas vérzsírszintek – I. rész

0

Ha a laboratóriumi vizsgálatok során a normálisnál magasabb a vérzsírok szintje, akkor – orvosi szakkifejezéssel – hiperlipidémiát állapítanak meg. De mit jelent ez?

Hiperlipidémiáról akkor beszélünk, ha megemelkedik a vérben az összes koleszterin, az ún. „rossz” koleszterin (LDL-koleszterin, kis sűrűségű lipoproteinhez kapcsolt koleszterin) és/vagy a trigliceri­dek szintje. Az orvosok az előbbi esetben hiperkoleszterinémiáról, az utóbbiban hipertrigliceridémiáról beszélnek.

A hiperlipidémiák legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy jelenlétükben nagyobb az esély valamilyen szív-vagy érrendszeri betegség kialakulására, más szóval az emelkedett vérzsírszint a szív-és keringési betegségek kockázati tényezője (rizikófaktora). Szerencsére módosítható rizikófaktorról van szó: az életmód megfelelő megváltoztatásával a veszély csökkenthető, a szív-és érrendszeri betegségek kialakulása elkerülhető vagy legalább késleltethető.

Mi okozza a hiperlipidémiát?

A vérzsírszintek kóros megemelkedéséhez számos tényező hozzájárulhat, ezek né­melyike ellen nemigen van mit tennünk, míg mások jó irányban befolyásolhatók. A legfontosabb okok a teljesség igénye nélkül:

• Genetikai tényezők. Vannak csalá­dok, melyekben nagyobb számban élnek hiperlipidémiás személyek. Ilyen esetek­ben joggal feltételezhető, hogy a magas vérzsírszintek kialakulásában örökletes té­nyezők is közrehatnak. Ezeket a formákat familiáris hiperlipidémiáknak nevezzük.

• Egyes betegségek. Bizonyos kór­képek fennállása fokozza annak esélyét, hogy a vérzsírszintek kóros tartományba emelkedjenek. Ilyenek például: pajzsmi­rigy-alulműködés, az epeutak elzáródása okozta sárgaság, Cushing-kór, cukorbeteg­ség, májbetegség, idült vesebetegség stb.

• Bizonyos gyógyszerek. Egyes gyógy­szerek nem kívánt hatása a vérzsírszintek megemelkedése. A hiperlipidémiát okozó szereket hosszan lehetne sorolni, azonban a kockázat minden gyógyszer esetében más és más, egyesek szedését jó eséllyel a vérzsírszintek megemelkedése kíséri, míg mások használata nagyon ritkán jár hason­ló következménnyel. Ilyen gyógyszerek többek között bizonyos vízhajók (pl. az ún. tiazid diuretikumok), a glükokortikoidok, a ciklosporin, egyes fogamzásgátló tab­letták, antipszichotikumok, a szívgyógy­ászatban használt béta-blokkolók, egyes vírusellenes szerek.

• Terhesség. A várandósság alatt is kialakulhat hiperlipidémia, különösen terhességi magas vérnyomáshoz vagy terhességi cukorbetegséghez társulva. A vérzsírszintek kóros megemelkedésé­nek jelentőségét az adja, hogy a terhes­ségi hiperlipidémiát számos terhességi szövődmény, pl. a koraszülés gyakoribb előfordulásával hozták összefüggésbe, és némileg fokozhatja a szülés körüli halálozás kockázatát is.

• Elhízás. A túlsúlyos/elhízott szemé­lyek trigliceridszintje gyakran kórosan ma­gas, ám nem törvényszerű, hogy az elhízás a vérzsírszintek emelkedésével járjon.

• Alkoholfogyasztás. A rendszeres al­koholfogyasztás ugyancsak növeli a vérzsí­rok mennyiségét a vérben.

A következő részben a hiperlipidémia kivizsgálásáról lesz szó.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com