Hogyan védhetjük vesénket? – Tanácsok cukorbetegeknek

0

Vesebetegségben nincs egyetlen csodaszer! Számos ponton védeni tudja veséit:

  1. Elsőként történjen meg a vizeletfehérje reggeli első vizeletből való évenkénti szűrése (általában diabetológiai gondozáson), mert ez segít azonosítani a vesebetegséget, illetve követni annak súlyosságát.
  2. Tudjuk, hogy a nem megfelelően kezelt cukorbetegség, valamint a magasvérnyomás-betegség jelentősen rontja a veseműködést, ezért törekedjen arra, hogy a kezelési célokat minél inkább megközelítse: cukorbetegség esetén ez a 7%-os vagy ez alatti HbA1c- érték elérését jelenti, a vérnyomás pedig 130/80 Hgmm-nél nagyrészt ne legyen magasabb!
  3. Jelentősen csökkent veseműködésnél (ha a GFR értéke 30 ml/perc alatti) vagy kifejezett vizeletfehérje-ürítés esetén a diétás fehérje-bevitel mérséklésével (0,8→0,6 g fehérje/nap/testsúlykilogramm) a vesék terhelése csökkenthető. Ez a húsfélék és tejtermékek, tojás mennyiségének csökkentését jelenti.
  4. Koleszterincsökkentő gyógyszerek az előrehaladott érelmeszesedés megfékezése útján csökkentik a vesebetegség érrendszeri hatásait, az infarktus és agyérgörcs veszélyét.
  5. Bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszereket a vesekeringést, működést védő hatásai lévén előnyben részesítünk a diabéteszes vesebetegek kezelése során.
  6. A megfelelő folyadékbevitel fontos a salakanyagok hatékony, vizeletbe való kiválasztásához. Ez a mennyiség betegenként eltérő – társbetegségektől, napi vizeletmennyiségtől függően. Legalább napi 2 liter legyen, de a 3 liternél több folyadékbevitel haszna már kérdéses. Hasmenéssel, hányással járó vagy lázas betegség esetén a vízhajtók adagját csökkentsék, vagy pár napra hagyják is el, alacsony vérnyomásértékeknél a vérnyomáscsökkentők adagját is szükséges változtatni.
  7. Bizonyos gyógyszerek a vesebetegség romlásával már nem vagy csak kisebb adagban szedhetők (metformin, verospiron, gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapítók), ilyenkor orvosa más hatóanyag-tartalmú gyógyszerre válthat. Antibiotikum felírásakor az adag a veseelégtelenség mértékétől függ, említse meg a felíró orvosnak vesebetegségét!
  8. A kontrasztanyaggal járó CT-, MR-vizsgálat vagy koszorú- és egyéb érfestés további vesekárosodást okozhat, ami jó eséllyel megelőzhető még több folyadékbevitellel a vizsgálat előtti és utáni napokban (3 liter/nap), valamint napi 2×600 mg ACC bevételével a vizsgálat előtti nap és aznap ismételten. A metformintartalmú gyógyszereket a vizsgálat előtt legalább két nappal el kell hagyni, és utána is 2 nap elteltével kezdhető csak újra.
  9. Előrehaladott vesebetegség a diabéteszes terhesség vállalhatóságának ellenjavallatát képezi mind a diabéteszes anya, mind a gyermek érdekében.

Amennyiben a vesebetegség irányába a szűrés nem történt meg, idővel tünetek jelennek meg: lábra és szemhéjra, arcra kiterjedő vizenyő, vérnyomás-emelkedés, a vizelet fokozatos csökkenése. Ezen tünetek esetén a veseműködés ellenőrzése céljából mielőbb jelentkezzen háziorvosánál, aki elindíthatja a nefrológiai gondozásba vételt.

Forrás: diabeteszinfo.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com