Méhtükrözés, mint terápia – Interjú Dr. Varga Tamás nőgyógyásszal

0

A méhtükrözés, azaz hiszteroszkópia egy minimál invazív beavatkozás és terápia is egyben. Információt ad a méh belsejében lévő elváltozásokról, fejlődési rendellenességről, bármilyen eltérésről. A meddőség szűrésének egyik leghatékonyabb módszere. A műtétről Dr. Varga Tamás, a Praxis Dr. Zénó nőgyógyász szakorvosa ad felvilágosítást az olvasóknak.

Online időpontfoglalás Dr. Varga Tamás magánrendelésére

Mikor javasolt a méhtükrözés elvégzése?

A beavatkozást legnagyobb számban meddőségi kivizsgálás során végezzük, segítségével a méhüreg megítélhető, esetleges polyp, myoma, méhsövény diagnosztizálható. Gyakran alkalmazzuk rendellenes vérzések vagy erős menstruációk esetén is, hasznos eszköz a vérzés okának kivizsgálásakor. 

Mire kell felkészülni a műtét előtt?

Labor és altatás előtti vizsgálatokon kívül más előkészítés nem szükséges. Természetesen előnyös, ha nem vérzés alatt végezzük.    

Hogyan történik a hiszteroszkópos beavatkozás?

A beavatkozást altatásban végezzük, méhszájon át. Vékony 4 mm átmérőjű optikai eszközt vezetünk a méhüregbe, melynek segítségével áttekintjük a nyakcsatornát, a méh falait, a nyálkahártyát, sőt a petevezetékek szájadékai is láthatóak.

Mi történik ha a műtét során gyanús elváltozást találnak?  

Amennyiben polypot vagy myomát találunk, életkortól függetlenül azokat eltávolítjuk. Ha méhsövényt észlelünk, azt átvágjuk.  Méhnyálkahártya gyanús elváltozása esetén, nagyságtól függően azt kimetszük, vagy mintát veszünk belőle. Ezen terápiás beavatkozások vastagabb (10 mm-es), elektromos kaccsal felszerelt eszközzel történnek.

Van-e szövődménye a méhtükrözésnek?

Mint minden beavatkozás, ennek során is előfordulnak szövődmények. Az előforduló gyulladások esetében antibiotikus kezelést alkalmazunk. Amennyiben a méhfal sérülését észleljük, laparoscopos műtét végzése szükséges. Bővebb utóvérzés gyógyszeresen kezelhető.      

Munkatársaink magánrendelőnk nyitvatartási idejében a +36-20/244-2936-os telefonszámon fogadják érdeklődését és időpontfoglalását.  

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com