Még pontosabb hasi MR a Pécsi Diagnosztikai Központban

0

Még pontosabb MR-vizsgálatokat végez, még jobb hasi diagnosztikát kínál a legmodernebb technológiával ellátott, csúcskategóriás, 1,5 Tesla térerejű MR-berendezés a Pécsi Diagnosztikai Központban – számol be a Pécsi Tudományegyetem.

A gép több mint két hónapja problémamentesen üzemel, a tapasztalatok alapján még pontosabb vizsgálatokhoz segíti hozzá az intézményt. Az új MR tökéletesen illeszkedik az intézet és az egyetemi klinikák szakmai rendszerébe, és várhatóan újabb 10 évre, remélhetően 2028-2030-ig üzembiztos, két műszakos és ügyeleti szolgáltatást is ellátó vizsgálati működést tesz lehetővé.

„Az elmúlt 25 évben ez a kilencedik gépcsere a Pécsi Diagnosztikai Központban: a legmagasabb technikai színvonal megtartása érdekében az elmúlt években 4 CT és 5 MR-berendezést cserélt az intézmény korszerűbbre, természetesen a klinikai és kutatási alkalmazási érdekeket szem előtt tartva” – mondta dr. Dóczi Tamás professzor, a Pécsi Diagnosztikai Központ ügyvezető igazgatója, a PTE Idegsebészeti Klinika egyetemi tanára.

A nagy értékű orvosi diagnosztikai képalkotó berendezések hasznos élettartamát gyártójuk általában 10-12 évre tervezi. A beszerzéskor korszerű eszköz az élettartam első 3-5 évében frissítésekkel, kisebb-nagyobb technológiai újításokkal jó állapotban és szakmai színvonalát megtartva üzemeltethető. 5-10 éves kora között műszakilag még jó állapotúnak mondható, azonban alkalmazása fejlesztésének korlátot szab lassan elavuló és nehezen megújítható technikája. 10-12 éves korában az eszközt a gyártó rendszerint cserélni javasolja.

„A Siemens Magnetom Avanto 1,5T teljes test MR-szkenner a világ egyik legnagyobb példányszámban telepített berendezése, ami 2005-től napjainkig kitartóan jól teljesít a radiológiai-diagnosztikai alkalmazásokban. Elterjedtsége és népszerűsége kedvező paramétereinek, nagy teljesítményének és sokoldalú alkalmazhatóságának köszönhető” – véli dr. Kövér Ferenc, az intézmény orvosigazgatója.

Az új Siemens Magnetom Avanto Fit a legújabb Siemens MR-rendszerek (Aera, Amira, Sempra, Sola) szoftverével teljesen azonos felhasználói felülettel rendelkezik, azok minden korszerű alkalmazását képes futtatni.

„A Pécsi Diagnosztikai Központ új berendezése széles körű vizsgálati lehetőségeivel és átfogó és speciális tekercskészletével továbbra is lehetséges teljes test MR-leképzés, alsó végtagi MR angiográfiás vizsgálat, nyaki lágyrész, és emlő MR” – mondta az orvosigazgató.

Az MR-berendezés a még részletgazdagabb és pontosabb hasi MR-diagnosztikához segíti hozzá a pécsi és Baranya megyei betegeket. Hasi fájdalmak, görcsök, tartósan fennálló hasmenés esetén az MR segítségével végzett kontrasztanyagos bélvizsgálat (MR-enterográfia) a sokszor fájdalmas és nem veszélytelen műszeres beavatkozás nélkül tud nagyon jó tájékoztatást adni a vékonybelek, a máj és az epe állapotáról.

Forrás: pte.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com