Miért kellett kivonni a valsartan hatóanyagú termékek nagy részét? – Szakértőnk Dr. Ajtay Zénó kardiológus-belgyógyász

1

A valsartan üggyel kapcsolatban a Pannondoktor Dr. Ajtay Zénó kardiológust-belgyógyászt kérdezte. 

A valsartan hatóanyagú vérnyomásgyógyszereket egy szennyezés miatt július 4-én vonta ki teljesen a forgalomból az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

80 ezer magyarországi beteget érint és ezért  sokakat érdekel, hogy miért kellett kivonni a valsartan hatóanyagú készítmények jelentős részét?

A nitrozo-aminról 25 éve hallottam először, egyetemistaként Szabó Dezső kémia professzorunktól, aki a francia élelmiszeripar visszaélését mondta el nekünk. Hogy a francia vaj kívánatosabb legyen, nitrozo-amin vegyületeket alkalmaztak a vaj sárgítására. Már ekkor kiderült, hogy rákkeltő.

A „Globáltőke” profitéhsége miatt a gyógyszer alapanyaggyártás  jelentős része a fejlődő világba tevődött át, így Kínába is. Míg a kínaiak egy része a helyi környezetszennyezés elől menekül, és persze más okok miatt is például hazánkban telepszik le.

Az olcsó munkaerő, a helyi gyártástechnológia , illetve a környezetvédelem kevésbé szigorú szabályai összességében alacsonyabb előállítási költségek miatt a hatóanyag gyártást Kínában végeztették , majd itthon és Európában készült a pirula és a csomagolás. Így alakulhatott ez a helyzet is ki, bár még mindig nem tisztázott, hogy valójában mennyire súlyos a valsartan hatóanyagot tartalmazó N-nitrozodimetilamin (NMDA) szennyezés, amely a magas vérnyomással és szívelégtelenséggel küzdő betegek gyógyszerezését érinti.

Zhejiang Huahai Pharmaceutical kínai gyógyszergyártó valzartán N-nitrozodimetil-aminnal szennyezett termékét vonják ki a forgalomból.

Mivel ez az anyag önmagában rákkeltő, a hatóság bejelentette Európában az érintett tételek visszahívását. A Heumann, a Hormosan, a Dexcel és a Zentiva gyártók voltak az első vállalatok, akik elővigyázatossági visszahívásokat rendeltek el.

Mit kell tudni erről a vegyi anyagról?

Veszélyes az egészségre és a környezetre. Az N-Nitrózaminok a toxikológia legszélesebb körben vizsgált anyagai közé tartoznak. Rákot okozhat, lenyelve és belélegezve is mérgező, toxikus. Ugyanez igaz a vízi környezetre, hosszan tartó környezetkárosodást okozhat. Az N-Nitrózaminok bizonyos körülmények között, a gyomor savas közegében, baktériumok segítségével nitritekké alakulnak tovább, melyek jellemzően a gyomorrákok kialakulásában játszanak szerepet. Az N-Nitrózaminok előfordulnak még tartósítószerekben, és bizonyos területeken az ivóvízben is megtalálhatóak. Az NMDA-t kimutatták már margarinban és vajban is. A francia példát a bevezetőben említettem.

Beszélne arról, hogy mit tudhatunk az eddigi kutatások eredményeiről melyek a rákkeltő hatást bizonyították?

A legtöbb N-Nitrózaminról állatkísérletek során kiderült, hogy rákkeltő mind szájon keresztül, mind inhalációs adagolás után. A dokumentáltan rákkeltő hatást több mint 40 állatfajnál végzett kísérletben mutatták ki. Az NMDA-k gyakorlatilag minden fajnál daganatot indukáltak. Ezért feltételezhető, hogy az emberben is rákot okoznak. Öt vizsgálatból négynél pozitív összefüggés mutatható ki az étrendi N-Nitrózamin és a gyomorrák megbetegedés között. További célszervek, ahol rákos megbetegedést okozhatnak: máj, a felső gasztrointensztinális traktus, légúti traktus, a vesék és a húgyhólyag .

A N-nitrozodimetilamin az egyik legjobban rákkeltő anyag. A tudomány mai állása szerint a dózis nincs összefüggésben a rákkeltő hatással. Minden mennyiség káros lehet! Ideális esetben a fogyasztó egyáltalán nem léphet érintkezésbe ezekkel az anyagokkal.

Milyen következmények várhatók?

Első és legfontosabb következmény, hogy ha egy vérnyomás csökkentős készítményt hirtelen abba hagyunk, akkor a víz alá nyomott labda effektus jelentkezik: Ha elveszem a kezem, a labda magasabbra ugrik, mint a víz szintje, a gyógyszer kihagyása után vérnyomás kiugrás várható!

Ezért most, hogy már kiderült a baj, elhagyni csak akkor szabad, ha már rendelkezünk helyettesítő készítménnyel, mert nagyobb csapdába esünk, mint amiből kikászálódni igyekszünk!

Helyettesítő és adható készítmények:

Természetesen nem tudjuk a kivont termékek szennyezettségének mértékét,  a szennyezés időtartamát, a pontos vegyület típust, erre a szakembereknek és a hatóságoknak, és a inkriminált gyógyszergyáraknak és az időnek kell  választ adniuk, hogy a gyógyszerfogyasztókat és állami egészségügyet, gazdaságot ért közvetlen anyagi kár mellett, milyen másodlagos mérhető és nem feltárható egészségügyi következményei lesznek.

Forrás: https://www.deutsche-apotheker-zeitung.de/news/artikel/2018/07/05/was-ist-n-nitrosodimethylamin

 

 

 

1 hozzászólás

  1. Pingback: Kivonják a forgalomból a valsartant? - Mi az igazság? | Pannondoktor.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com