Amalgámtömés – 2018 júliusától új szabályozás lépett életbe

0

A nagy mágneses térerejű (7 Tesla) MR-vizsgálatok higanyt szabadíthatnak fel az amalgámtömésekből. Júliustól az EU-ban terheseknél, szoptató anyáknál, 15 év alattiaknál tilos az amalgámtömés – olvasható a pharmaonline.hu-n.

Az amalgámos fogtömések anyagának mintegy 50 százaléka higany, aminek egyre több toxikus hatása ismert – humán vonatkozásban is. Bár az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA a 6 évesnél idősebb gyermekeknél és a felnőtteknél biztonságosnak tartja az amalgámos tömések használatát, addig Európában 2018 júliusától új szabályozás lép életbe.

Terheseknél, szoptató anyáknál, 15 év alattiaknál tilos az amalgámtömés az EU-ban

Az Európai Parlamentben elfogadott szigorítások lépnek életbe az új amalgámtöméseket illetően: azaz a higanyos amalgámtömések nem használhatók a terhes nőknél, a szoptató anyáknál és a 15 év alatti fiataloknál fogtömésre.

A higany toxikus hatásai miatt 2030-ra az amalgámos töméseket teljesen ki akarják vezetni a fogorvosi használatból az EU-ban.

Az uniós szabályozás ellenére azonban sokan vannak azok, akiknek „régi”, amalgámos tömések vannak a fogaikban. Esetükben lehet érdekes az a felismerés, ami szerint a mágneses magrezonanciás képalkotó vizsgálat (MRI vagy MRT), elsősorban akkor, ha az nagy mágneses térerő alkalmazásával jár, az amalgámos fogtömésekben található higany szabaddá válásához vezethet.

A teljes tartalomért kattintson a PharmaOnline oldalára.

Forrás: PharmaOnline

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com