Az „5 perces szabály” – Hogyan előzhetjük meg a hirtelen szívhalált?

0

Kórelőzmény nélkül is, megmagyarázhatatlan okból hirtelen és váratlanul több fiatalt, gyakran sportolókat veszítünk el, akár a pályán meccs közben. Az esetek  nagy részében a háttérben szívritmuszavar, általában kamrafibrilláció áll. Van esélyük a túlélésre?

A szív hirtelen megállása, vagy kamrafibrillációja (nem ütemszerű mozgás, ami keringés megállást okoz) az, amit hirtelen szívhalálnak nevezünk. A beteg beavatkozás nélkül akár perceken belül meghal.  A szív pumpafunkciójának kiesése miatt a beteg rövid időn belül – pár másodperc alatt – elájul, elveszti az eszméletét. Rengeteg múlik az éppen jelenlévő általában laikus személyzeten. Az újraélesztés alapjait mindenkinek ismernie kellene!

Az  agykárosodás az agyi érátáramlás-oxigenizáció hiánya miatt gyorsan kialakul, a keringés megállás idejétől függ. ától. Ezért fontos a gyors észlelés, a segítségkérés, az újraélesztés megkezdése. A mellkas helyes összenyomásával biztosítható a vérkeringés, szükség esetén a légzés is, befúvásos lélegeztetéssel.

Az újraélesztés az első 5 percben lehet sikeres, de hogyan?

Az ökölcsapás életet menthet!

A kamrafibrilláció megszüntetése lehetséges a mellkas közepére mért hirtelen ökölcsapással, ha ez nem hoz eredményt, elektromos áramot alkalmazunk. Az elektromos áramot leadó készüléket hívjuk defibrillátornak. A professzionális orvosi eszközök mellett léteznek félautomata, illetve automata készülékek, amelyek a laikusok által könnyen kezelhetők.

A mentők a keringés stabilizálása után az újraélesztett pácienst az  intenzív osztályra szállítják, ahol modern gépek és  eszközök segítenek állapotának stabilizálásában, a légzés és a szívműködés fenntartásában, megtörténik a  szív katéteres  vizsgálata. A közvetlen kiváltó tényezők elhárítása után (szívinfarktus, ionzavar, kihűlés, szívizomgyulladás, vezetési zavar stb.), az újabb esemény kialakulásának megelőzésére kell törekedni, a lehetséges rizikófaktorokat kell kiküszöbölni (szekunder prevenció).

Amennyiben szükséges a  bőr alá ültethető  kis  készülék a pacemaker, sor kerül ennek beültetésére. Ennek számos fajtája van, a bonyolultabbak már defibrillálni is képesek, automatikusan ismerik fel a  kóros ritmuszavart és állítják helyre a normális szívműködést.

Ne feledjük, 5 percünk van, ha itt helyén van a szívunk, a betegnek teljes életre is van esélye!

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com